In het Hartelpark kun je Galloway runderen tegenkomen.
In het Hartelpark kun je Galloway runderen tegenkomen. Foto: M. de Haas

Wandelen op Voorne-Putten: Stad en Park

Algemeen 1.207 keer gelezen

Voorne-Putten is een gebied met veel contrasten. Aan de ene kant de petrochemische industrie, aan de andere kant polders met dorpjes waar het soms lijkt of de tijd stil heeft gestaan.

Al lopend over het eiland ontdekken we van alles. De laatste route is deze serie is de 14,4 km lange Stad en Park route. De uitgewerkte knooppuntenwandelroute route vind je op www.opvoorneputten.nl

Spijkenisse
Deze route laat je Spijkenisse ontdekken, met haar stedelijke en dorpse trekjes, maar ook de natuur om de stad heen. Je begint je wandeling bij Metrostation Centrum. Het stadshart laat je links liggen, je steekt de weg over en loopt via de Veerman door de Gildenwijk. Vervolgens volg je het fietspad en ga je bij de Ring van Putten de Schenkeldijk op. Onderweg passeer je de molenmakerij. Het keldergewelf van boerderij Ruyterstee is een van de vijf rijksmonumenten in Spijkenisse.

Allemanshaven
In de 16e eeuw verwerkten turfgravers in de gorzen van Putten ael (turf). Deze turfgravers werden alemanne of alemans genoemd en zo kreeg de Allemanshaven zijn naam. De haven is een door riet omzoomde kreek waar veel watervogels voorkomen. De Allemansgrienden en de Beerenplaatgrienden vormen een uniek stukje Spijkenisse dat nauwelijks bekend is. Het gebied strekt zich langs de Oude Maas uit, vanaf de Maasboulevard tot aan het spaarbekken van het drinkwaterleidingbedrijf. De Allemansgrienden, net achter de afvalwaterzuiveringinrichting, is een gebied met bijzondere planten en dieren.

Oude Maas
Bij de Allemanshaven loop je naar de Maasboulevard. De naam zegt het al, je hebt vanaf het voetpad/fietspad een mooi uitzicht over de Oude Maas. Volg het pad langs de rivier en ontdek de nieuwe wijk die er ontstaat langs de haven. Je kunt via de Kraanvogel een stukje afsnijden van de route maar de officiële versie stuurt je vanaf de Hongerlandsedijk richting het centrum. Als je deze route volgt, kom je langs Molen Nooitgedacht en het theater. Daarna ga je via het bedrijventerrein aan de andere kant van de haven naar de Spijkenisserbrug. Je hoeft hier niet over te steken, de route voert je onder de brug door. Hier staat ook het toegangsportaal van de oude Spijkenisserbrug.

Hartelpark
Langs de sportvelden loop je in de richting van het voedingskanaal. Dit kanaal volg je maar kort, want je slaat links af het Hartelpark in. Het park vormt een groene zone tussen de wijk Hoogwerf en de Botlek. Het park bestaat uit twee delen –de Hartelweg loopt tussen de beide delen door- en biedt verschillende recreatieve mogelijkheden. Het oostelijke deel is aangelegd als cultuurpark. Er zijn diverse fiets- en wandelpaden, zowel verhard als onverhard. Je kunt er lange wandelingen maken zonder iemand tegen te komen, behalve de Gallowayrunderen en de Schotse Hooglanders die voor de begrazing zorgen. Benader deze dieren niet. Voor honden geldt een aanlijnadvies. Het park wordt ecologisch beheerd en dat houdt in dat de natuur haar gang kan gaan en er allerlei bloemen en planten groeien.

Mallebos
Via Schiekamp kom je bij de Groene Kruisweg uit. Hier steek je over en loop je via het bedrijventerrein naar de Malledijk. Desgewenst kun je je wandelroute verlengen met een wandeling door het Mallebos. De eerste fase van het Mallebos werd in 1980 aangelegd als landschappelijk element. In 1990 werden als tweede fase nog een aantal percelen beplant. Staatsbosbeheer beheert het bos primair om het als zodanig duurzaam te behouden. De andere beheersdoelen zijn (in deze volgorde) recreatie, houtproductie en natuurontwikkeling. Ten behoeve van de recreatie zijn in 1990 enkele schelpenpaden aangelegd en in 1997 ruiterpaden.

Het fietspad volgend kom je in De Hoek. Vervolgens is het nog maar een paar kilometer naar je startpunt. Vandaar uit kun je naar huis toe gaan, maar ook via het Schepenpad het stadscentrum van Spijkenisse bezoeken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant