Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Landelijke primeur pilot ‘slimme deurbel’ in Karperveen

Actueel 1.613 keer gelezen

Spijkenisse – Burgemeester Veldhuijzen nam vanmiddag bij de woning van de familie Van Osnabrugge in Karperveen de eerste 'slimme deurbel' in het gelijknamige proefproject van het ministerie van Justitie en Veiligheid in gebruik.

Nissewaard is naast Almere de tweede Nederlandse gemeente waar deze pilot van start gaat. Door middel van de slimme deurbel kan men altijd en overal zien wie er voor de deur staat en ermee spreken via de intercom. De deelnemers ontvangen, waar zij ook zijn, meldingen op hun smartphone en kunnen live meekijken en -praten. De slimme deurbel heeft een bewegingssensor en werkt ook als beveiligingscamera waarvan de beelden kunnen worden bewaard. De deelnemers melden hun slimme deurbel aan bij het project 'camera in beeld' van de politie.

Karperveen werd voor de pilot uitgekozen omdat in deze in de jaren zeventig gebouwde buurt, met veel kruip-door-sluip-door straatjes en paden, net iets meer woninginbraken dan in de rest van Waterland voorkomen. Vooraf werd een zogenaamde nulmeting gedaan, zodat over een jaar gekeken kan worden of de installatie van de slimme deurbellen tot een vermindering van het aantal woninginbraken heeft geleid. In december werd een inloopavond georganiseerd, waarvoor alle bewoners van de ongeveer 300 woningen in Karperveen werden uitgenodigd en men zich aan kon melden voor de pilot. Daaruit werden samen met de wijkagent 75 woningen op strategische plekken voor het proefproject uitgezocht, waar in de komende twee weken een slimme deurbel wordt geïnstalleerd.

De pilot wordt grotendeels bekostigd door het ministerie waarvan bij de officiële in gebruik name vanmiddag ook een vertegenwoordiger aanwezig was. Na deze eenjarige landelijke proef wordt gekeken of de slimme deurbel bijdraagt om het aantal woninginbraken in de buurt terug te dringen. Het ministerie hoopt dat dan meer gemeentes in Nederland het project gaan oppakken. Smart Home Beveiliging levert en installeert in samenwerking met DTNW de slimme deurbellen in Karperveen. 

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant