De rode bus was even terug in Abbenbroek.
De rode bus was even terug in Abbenbroek. Foto: Wibo Kisman

De bus weer even terug in Abbenbroek

Actueel 465 keer gelezen

Abbenbroek - De Abbenbroekers moesten zich die 18e oktober even in de ogen wrijven, waren ze terug in 1966? Een rode RTM bus reed het dorp binnen ten einde een groep inwoners te vervoeren naar het RTM museum in Ouddorp. Het mooie herfstweer speelde natuurlijk mee aan de nostalgische beleving van deze trip. Net als toen van Abbenbroek richting Zuidland en dan naar Oudenhoorn. Onderweg passeerde de bus de Ruigendijk. Hier was vroeger een halte van de Stoomtram over Voorne-Putten. Verder verliep de rit over de N57, maar bij Ouddorp was er nog tijd om langs de Brouwersdam te rijden aan de strandkant.

Om 13.30 uur stond rijtuig 963 klaar voor een rit van een uur  langs de Brouwersdam, naar Schouwen-Duiveland en weer terug. Op het station waar mensen uitstapten om ook nog een vaartocht te gaan maken, mocht de locomotief bekeken worden, die lekker heet gestookt werd door de stoker. Verder rijdend was regelmatig het fluitsignaal van de Stoomtram te horen. De vrijwilligers van het RTM-museum worden serieus geschoold in het vak dat zij tijdens de rit uitvoeren, zoals machinist, stoker en conducteur.

Teruggekomen bij het Museum genoten de deelnemers van een kopje koffie met cake. Waarna de buschauffeur de rondleiding ter hand nam. Vooral de werkplaats  was uitzonderlijk. Met grandioos vakmanschap wordt uit ruwe materialen een komplete lokomotief gebouwd volgens de oude bouwtekeningen. Een "recreatierijtuig" kon gehuurd worden: kosten 30,-- gulden per week. Deze recreatierijtuigen stonden  indertijd op verschillende plaatsen, zoals Ouddorp, Numansdorp en nog meer.

De chauffeur reed terug door de gemeente Ouddorp, langs diverse campings en het zendergebied, richting Goedereede naar de N57 voor het laatste stuk naar Abbenbroek. De passagiers, waaronder ook enkele mensen die niet zo heel goed ter been waren, waren dik tevreden en vroegen al om een volgend uitstapje. Dit uitstapje was georganiseerd door Stichting Bibliotheek Abbenbroek.

Kijk voor meer lokaal nieuws, evenementen en sportberichten uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Uit de krant