Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl
column

Dan is opeens China zo gek nog niet! Toch?

Column 613 keer gelezen

Volgt u zo’n beetje het nieuws? Ook het nieuws uit het land waaruit heul veul van onze spullen en prullen vandaan komen? Dat is natuurlijk China. Een prachtig en veelzijdig land, maar wel met een lelijke kant.

In dat land worden burgerrechten beperkt door het gebruik van allerlei technische middelen. Camera’s? Het land hangt er bomvol mee, uiteraard voor ieders veiligheid. Preventief iedereen te pas en te onpas fouilleren? Het kan overal. Even aanhouden en, de ons zo als vanzelfsprekend ervaren, burgerrechten opzij schuiven? Dat doen ze met alle gemak! Ook een stevig autoritair regime is daar al eeuwen heel gewoon. En uiteraard zeggen de leiders dat het allemaal is om recht en orde in het land te handhaven. Maar ja, wie gelooft dat nu?
In ons landje en zelfs in onze gemeente wordt op dezelfde gronden als in het Aziatische land een hele reeks soortgelijke maatregelen genomen. Zo worden er steeds meer camera’s opgehangen, hebben we een rondreizend camerasysteem, waar u zonder aankondiging door bespied kan worden. Ook worden steeds grotere en meer gebieden aangewezen als “risicogebied” waar iedereen moet uitleggen waarom je er bent en of je even je zakken wil leegmaken. Er is veel enthousiasme voor gezichtsherkennende elektronische spionnen en werd er al geëxperimenteerd met microfoons die aan die camera’s vastzaten. U zou toch zomaar voor de deur van de snackbar supergevaarlijke plannen kunnen beramen. De burgemeesters verdedigden dat natuurlijk met als argument dat het allemaal voor onze veiligheid is.

En toen kwam dat onderzoek waaruit bleek dat een groot gedeelte, maar liefst 78% van de bevolking het wel helemaal OK vindt als wettelijke regels opzij worden gezet, door de autoriteiten, in geval van “bijzondere” situaties. Burgerrechten, waarvoor op dit moment elders o.a. een oorlog wordt gevoerd, mogen zomaar en met een pennenstreek terzijde worden geschoven, vindt men. En nu zien we opeens waar burgerrechtenorganisaties zich al jaren druk over maken. Regels worden zo mogelijk, goedgekeurd door de meerderheid, buiten werking gesteld en die machtige overheid heeft dan alles al klaar om uw vrijheden zeer te beperken. Dan is opeens China zo gek nog niet! Toch?

Alfred Blokhuizen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant