Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl
column

Krijg dan ook de t….!

Column 1.198 keer gelezen

Je kent het wel. Je probeert uit te slapen in het weekend, of je moet tijdig naar bed vanwege een vroegertje de volgende dag en dan komen ze weer hoor, die middelbare mannen op hun motoren.

Er zijn drie zonnestraaltjes en ze halen die duivelse machines weer uit de schuur. Dan gaan die middelbare mannen weer met heel veel herrie op pad. Gezellig door onze straten in een net iets te lage versnelling, dus met een net iets te hoog toerental en vette knallen bij het terugschakelen. Soms alleen, soms met een hele zwerm. Dan maakt men een prachtige rit door de natuur en over rustieke dijkjes, genietend van de rustige omgeving. Alleen……. Ze maken met die machines een enorme berg herrie, soms tot bijna 95 dB of meer. Weg rust! Maar waarom eigenlijk? Er zijn stillere bolides, die goede geluiddemping hebben en die de omgeving nauwelijks tot last zijn.

Ik las in een motorblad dat tinnitus (t….) volksziekte 1 is onder motorduivels. Veel motormuizen hebben 24/7 een piep in de oren door gehoorschade. Dat komt door de herrie die motorrijden veroorzaakt, ook door de rijwind. Gehoorschade ontstaat al bij 80 dB. Korte blootstelling aan zoveel lawaai levert een levenslange piep in de oren op. Die bladen raden oordoppen aan om tinnitus tegen te gaan. Maar dat is wel raar! Dan heb je een motor die expres stompzinnig (illegaal) veel herrie veroorzaakt en dan pak je zelf oordoppen. Wat heb je dan aan zo’n herrieschopper? Dan kun je toch net zo goed de knaldempers erin laten en rustiger rijden? Maar nee, dat zal wel te simpel zijn gedacht. Kennelijk moet je heel goed laten horen dat je bestaat.

Ik denk dan soms, aan de koffie op een stille zondagmorgen: als je nou zo’n stoere bink bent. Als je nou voor de lol iedereen in de rotherrie zet. Als je zo nodig wilt opvallen door met te hoge toerentallen op een rotonde af te racen. Wees dan ook een held! Doe geen oordoppen in om het geluid wel voor jezelf te dempen, maar niet voor de omgeving. Krijg dan ook de t….!

Alfred Blokhuizen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant