Afbeelding
Foto: Peter de Jong

Afscheid van een vriend, hoeder van de samenleving

Column 575 keer gelezen

Veel mensen weten het. Vroeger was ik politicus. Dat is al 5 jaar geleden en ik kan nu met afstand kijken naar wat er de afgelopen jaren is gebeurd in de politiek en bij de mensen die daar ten dienste van staan: ambtenaren. Ik schrik daar iedere keer weer van. De overheid lijkt niet meer de hoeder te zijn van de samenleving. Geld en posities boppe? Helaas niet meer 100% aan de slag voor het welbevinden van alles wat leeft, groeit en bloeit.

Ik schrik van alle schandalen. Het benadelen van mensen die toeslagen ontvangen. Het gebruik van illegale opsporingsmethoden zoals SyRI. Etnisch profileren. Het afnemen van vingerafdrukken van bijstandsgerechtigden. Het opschrijven van onwaarheden door politiemensen. Het jokken in rapporten door ambtenaren. Het misbruiken van mensen die zich niet kunnen verdedigen. Het expres burgers laten verzanden in lange procedures, die ook nog na jaren worden gewonnen door diezelfde burgers. Het overschrijven van wat lobbyisten zeggen. Ik kan nog wel even doorgaan.

Kunnen Integere politici er iets aan doen? Nope! De fracties zijn door ons stemgedrag te klein en te verdeeld om een vuist te maken. Men is bezig met eigen punten, soms ruzie. Intussen kan het wangedrag bij de overheid doorgaan. Corrigeren is lastig en daardoor wordt het steeds brutaler. Er is tenslotte niemand die met de vuist op tafel slaat en zegt: “En nu is het genoeg! We gaan weer doen waar we voor zijn: onze burgers helpen, niet dwarszitten met onbegrijpelijke, lange procedures en leugens. We bieden alleen nog echte excuses aan en niet voor ophef of omdat het verkeerd is overgekomen.” Dit gaat natuurlijk niet gebeuren. De volksvertegenwoordiging is hopeloos verdeeld, dus die kan toch vrijwel niks, en dat weet men. Mazzelaars zijn die bestuurders. Men praat liever over bruggen, tunnels en snelwegen die er toch niet komen.

En dan bedenk ik opeens, vinden politici en ambtenaren dit zelf wel OK? Kunnen ze, zonder blozen, in de spiegel kijken? Of namen we afscheid van een vriend, hoeder van de samenleving.

Uit de krant

Uit de krant