Afbeelding
Peter de Jong

Vakantiegeld? Ik zeg zonnepanelen!

Column 322 keer gelezen

Het ziet er niet best uit voor de vakantieplannen voor menigeen. Een vakantie naar verre oorden zit er niet in. Zomaar naar een Nederlands vakantiepark gaat 'm ook niet worden, jammer. De coronacrisis gaat er helaas toch voor zorgen dat de vakantiebestemming dit jaar "thuis" wordt. Juist nu viel er een brief in de bus met een echt superaanbod van de gemeente. De boodschap: laat u nú en bijna voor nop adviseren over wat u aan energiebesparing en opwekking kunt doen. Dat aanbod moet u echt pakken! Grijp die kans! Topactie! Zie https://nissewaardwoont.nl.

Volgens het CBS geeft een gemiddeld gezin € 2200,- per jaar uit aan vakantie. Vaak wordt dat per gezin ruim gedekt door het vakantiegeld dat men in mei krijgt. Dat geld kun je tegen 0% rente op de bank zetten, omdat reizen er toch niet in zit. Maar je zou het ook nu kunnen investeren in zonnepanelen. Voor zo'n € 2000,-- heb je er zeker 4. Daarna gaat voor een jaartje of 25 je elektriciteitsrekening flink omlaag. Het is niet denkbeeldig dat je energierekening met € 25,- per maand omlaag gaat.
Woon je in een appartement, dan zou je met de VVE nu je slag kunnen slaan. Want eigenlijk merken we nu niet zoveel van het financiële offer dat voor verduurzaming wordt gebracht. Zeker niet met 0% rente en dreiging met negatieve rente. Met een paneeltje of 30 zijn zomaar de energiekosten van de liften, gezamenlijke verlichting en intercomsystemen afgedekt. Met een paneeltje of 10 meer ook nog de verlichting van de parkeervoorziening. Dat moet toch te doen zijn, dat dak is toch leeg.

Er zullen best wel wat leeuwen en beren op de weg te vinden zijn. Maar laten we eerlijk zijn: zonnepanelen zijn niet alleen groen. Het is ook gewoon kassa, katjing!

Kortom, maak van een nood een deugd, als het u gegeven is. Gebruik dit onfortuinlijke moment om iets goeds te doen. Gebruik uw geld goed en zorg ook nog eens voor werkgelegenheid en toekomst van kinderen en kleinkinderen. Dus vakantiegeld? Ik zeg zonnepanelen!

Reageren columns@alfredblokhuizen.nl

Uit de krant

Uit de krant