Foute boel in Den Haag | GrootNissewaard.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226283&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo grootnissewaard.nl
Foto: stock

Foute boel in Den Haag

  •   188 keer gelezen   Column

De gemeente Den Haag heeft in al haar wijsheid besloten dat er dit jaar geen vreugdevuren meer mogen worden gestookt. Helemaal niets in Scheveningen. Niets in Duindorp. Niets in Den Haag. 

Jarenlang is het goed gegaan en was het er relatief rustig. Potentiële relschoppers staarden oudejaarsnacht, zij aan zij met platte petten, in het vreugdevuur en hadden een doel. Wat voor Brabanders carnaval is, is voor Hagenaars en Hagenezen een gezellig vreugdevuur met oud en nieuw.  

Maar dat is dus niet meer. De verbindende factor vreugdevuur is niet meer. En dat voelt alsof er iets wordt afgepakt. 

Waarom gooien waarnemend burgemeester Johan Remkes en consorten olie op het vuur? Omdat de wind in Scheveningen vorig jaar verkeerd stond? Omdat er spelregels werden overtreden? Omdat de toenmalige burgemeester zat te klooien met deze casus?  

Ingrijpen vanwege veel te hoge vuren begrijp ik. Mee eens. Alle andere gezellige probleemloze buurt vreugdevuurtjes als een blushelikopter doven vind ik te ver gaan. Waarom alle vrijwillige comités die zich jarenlang hebben ingezet om oudejaarsavond in Den Haag gezellig en netjes te houden, zó hard straffen? Hier had het gemeentelijke apparaat, en met name de politie, toch veel baat bij?  

En dus is men boos. En terecht!  

Oude tijden zullen herleven. Auto's in de fik op ieder kruispunt, rokende bandenstapels en doelloze slopende relschoppers zullen de stad overnemen. Haagse enthousiastelingen die zich door hun eigen  bestuurders genaaid voelen staan garant voor vuurwerk.  

En nóg erger; beroepsrellers en hooligans zullen meer zin in oudejaarsnacht krijgen dan ooit! Ik zie ze allemaal al staan, met hun strakke plassers op de stations van Rotterdam, Utrecht en voor mijn part Groningen. Klaar om plaatselijke relschoppers een hart onder de riem te steken. En wat het nóg mooier maakt dit jaar; de pakkans door de nogal onderbezette politie is klein! 

Nee Johan, dit is echt foute boel!

Âhdejaahsnach 2019 zal de vonken er doen afvliegen! Beschouw deze column maar niet als een oproep, maar als vrees dat alle tuig dit jaar naar de Hofstad wordt gezogen als ware er een 30 meter hoog vreugdevuur ergens op een strand in lichterlaaie staat. 

Ik wens Johan veel wijsheid toe. Liefst voordat het oudejaarsdag is. 

J. 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226283&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768103&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Adverteren op tv? Mail ons!

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226285&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>