Afbeelding
Foto: Simon Beukelman

Open Monumentendag: Tolhuis Heenvliet

Algemeen 468 keer gelezen

De bekende erfgoedlocaties en partners van de Open Monumentendag in Nissewaard doen dit jaar op 9 september tussen 10.00 en 17.00 uur voor u de deuren open. De komende weken stellen zij zich aan u voor.

Tolhuis Heenvliet
Op de hoek van de Markt met de Toldam staat de Tolpoort die in 1602 werd ingesteld. Het was een brug over de versmalde Bernisse waarvoor men tol moest betalen. Pas na aanleg van de Groene Kruisweg is die tol opgeheven. Voor het gebruik van de brug was voor iedereen 1 cent verschuldigd. De opbrengst werd verdeeld tussen de ambachtsheren van Heenvliet en die van Geervliet.

De met ballen gekroonde hekpijlers dragen vier wapens met de leeuw van Heenvliet, de Andrieskruizen van Putten, de paal van Geervliet en het wapenschild van de Heenvlietse ambachtsheerlijke familie Van Alderwereld. Het tolhek sluit tegen het midden van de voorgevel van het hoekpand, het vroegere tolhuis van Heenvliet. (Stationsweg 1, 3218 AV Heenvliet)

Tijdens OMD 2017 zal in het Tolhuis het jubileumboek van het 50 jarig bestaan van de Stichting Paardenmarkt Heenvliet ter inzage liggen. Geïnteresseerden kunnen het boek kopen.

Tevens wordt een DVD vertoond over de paardenmarkt van 1991.

Men kan tijdens het bezoek genieten van (gratis) koffie, thee en/of fris.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant