De NAM wil langer gas winnen uit de 'groene' velden. Afb. NAM.
De NAM wil langer gas winnen uit de 'groene' velden. Afb. NAM.

NAM boort langer naar gas

Algemeen 2.136 keer gelezen

Spijkenisse - Sinds 2006 wint de NAM gas uit een drietal velden onder Spijkenisse. Dat gebeurt vanaf de locatie Spijkenisse-Oost.

In 2021 heeft het ministerie ingestemd met een verlenging van de productie tot en met 2023. Vorig jaar heeft de NAM opnieuw een verlenging van het winningsplan ingediend. De NAM verwacht nog maximaal 125 miljoen Nm3 gas te kunnen winnen vanaf 2024 tot en met 2028. 

Geen nieuwe put
Hoewel de rijksoverheid inzet op besparing en ontwikkeling van duurzame energie, zal gas de komende jaren noodzakelijk blijven als transitiebrandstof. Door het gas in Nederland te winnen, zijn we minder afhankelijk van import en is er energieleveringszekerheid. Vanuit het ministerie is er geen bezwaar tegen de aangevraagde verlenging omdat er sprake is van een beperkte toename van de productie. De NAM haalt meer gas uit de bodem, maar overschrijdt niet het maximale productievolume dat in 2013 vergund is. Nieuwe putten worden er evenmin geboord. Het gewonnen gas wordt via pijpleidingen getransporteerd naar de gasbehandelingsinstallatie in Barendrecht.

Bodemdaling
Gaswinning brengt bodemdaling met zich mee. Uit berekeningen blijkt dat deze minder dan 2 cm is, al geeft de NAM wel aan dat de cumulatieve bodemdaling uit de velden Spijkenisse West en Hekelingen ca 1 cm meer is dan in 2013 werd voorzien. Ondanks die toename blijft de bodemdaling onder de 4 cm, zoals in de toenmalige vergunning is opgenomen. TNO verwacht niet dat bodemdaling door gaswinning zal leiden tot directe schade aan gebouwen in of nabij het winningsgebied. De kans op schade door inklinking van klei en veen oxidatie is volgens hen veel groter.

Kleine kans op beving
Boven de gas- en olievelden in Zuid-Holland, waaronder Spijkenisse Oost, Spijkenisse West en Hekelingen, zijn nog nooit bevingen door gas- of oliewinning geregistreerd. Uit de laatste berekening blijkt dat er een kans op beven is in de velden Spijkenisse Oost en Spijkenisse West. De realistisch sterkst mogelijke beving bedraagt 2.9 op de schaal van Richter voor Spijkenisse Oost en 2.8 op de schaal van Richter voor Spijkenisse West. De kans op beven in het veld Hekelingen is verwaarloosbaar. In 2013 werd nog uitgegaan van een sterkst mogelijke beving van 3.9 op de schaal van Richter. Op basis van deze berekeningen stelt de staatssecretaris dat de veiligheid van omwonenden niet in gevaar is.

Instemmingsbesluit
Het instemmingsbesluit Spijkenisse cluster 2e fase ligt tot en met 11 april ter inzage. Een ieder kan het besluit en de bijbehorende documenten inzienop www.mijnbouwvergunningen.nl/spijkenisseclusterfase2.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant