De meerderheid van de raad gaat akkoord met de opvang van asielzoekers bij het SMC.
De meerderheid van de raad gaat akkoord met de opvang van asielzoekers bij het SMC.

Raad stemt in met asielopvang bij SMC

Algemeen 1.052 keer gelezen

Spijkenisse - Volgens GroenLinks fractievoorzitter Vera Bik is er onder de inwoners voldoende draagvlak voor de opvang van asielzoekers. Er zit immers niemand op de publieke tribune en ook de informatiebijeenkomst was matig bezocht. 

Dat bewoners van de Gildenwijk zich niet lieten zien, had echter meer te maken met het feit dat alles toch al vast stond en bewoners geen inspraak hadden.

GroenLinks vindt de opvang van 80 asielzoekers een goed begin en roept de gemeente op om meer kleinschalige locaties te zoeken. Bik wijst er op dat er in de gemeente veel parkeerterreinen, sportaccommodaties en grasvelden zijn waar asielzoekers opgevangen kunnen worden. Daarbij denkt ze o.a. aan het oude voetbalveld in Geervliet en het braakliggende industrieterrein in Abbenbroek. Aanpassing van de rekenmethodiek van de Spreidingswet zoals Jong Nissewaard voorstelt in een amendement, kan negatief uitpakken voor de gemeente Nissewaard als de bovengenoemde ruimte meegenomen wordt in de verdeling, zo geeft ze aan. 

ONS heeft begrip voor de opvang van de asielzoekers maar blijft wel kritisch omdat de gemeente voor grotere uitdagingen staat. Kleinschalige opvang is prima, maar er moet wel voldoende draagvlak zijn. Het is immers moeilijk uit te leggen aan inwoners dat er goedkoop en sociaal gebouwd moet worden maar dat de gemeente dat zelf moet betalen terwijl er voor de opvanglocaties geld beschikbaar wordt gesteld door de rijksoverheid. Rijk en provincie zullen de gemeente moeten helpen om de wooncrisis op te lossen. Geert de Vries (PvdA) wijst erop dat er geen sprake is van verdringing omdat asielzoekers geen beslag leggen op woningen van een corporatie. Wat VOOR Nissewaard betreft wordt een ieder die vlucht voor oorlog en onderdrukking opgevangen, maar de fractie heeft wel wat moeite met het aanbieden van de opvanglocatie bij het SMC; de gemeente doet al genoeg op het gebied van opvang en huisvesting van statushouders.  De komst van het AZC is een uitgemaakte zaak, stelt Henny Houps (Belang van Nissewaard) en de raad kan niet anders doen dan zich er in schikken maar ze hoopt wel dat er stevig ingegrepen wordt als er overlast is. Naar de wijkbewoners toe zou ze het prettig vinden als de asielzoekers zich ‘s avonds en ‘s nachts niet in de wijk begeven. Een tijdslot is volgens burgemeester Van Oosten niet mogelijk, iedereen in Nederland mag zich vrij bewegen dus ook de asielzoekers.

Nederland is vol. Nissewaard is overvol. Marcel Spanjerberg (Lijst Spanjersberg) draait er niet omheen. Asociaal en crimineel gedrag viert hoogtijd en het respectloos gedrag richting vrouwen is ongewenst. ‘Buiten het complex zijn inwoners en ondernemers vogelvrij.’

Lijst Spanjersberg en de PVV stemden niet in met de zienswijze, de andere partijen deden het wel al dan niet schoorvoetend omdat ze weten dat de Spreidingswet gemeenten verplicht om asielzoekers op te vangen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant