Vol inspanning worden de spijkers erin geslagen.
Vol inspanning worden de spijkers erin geslagen. Foto: Foto-OK.nl

Huttenbouw Geervliet geopend door wethouders Mijnans en Postma

Algemeen 28 keer gelezen

Geervliet - Vanmorgen was het na twee jaar lang (on)geduldig wachten eindelijk zo ver: de huttenbouw ging weer van start! Ongeveer 90 kinderen in de basisschoolleeftijd stonden donderdag vol ongeduld op de opening te wachten, om lekker aan de slag te kunnen met hun bouwwerk. 

Dit jaar staat Verenigd Geervliet tevens stil bij hun 25-jarig bestaan. Hoewel dit eigenlijk al in 2020 was, hebben ze het jubileum gelijkgetrokken met de eerste huttenbouw na corona. Om een uur of negen droeg ‘scheidend burgermeester van Geervliet’, wethouder Jan-Willen Mijnans het stokje over aan Jeroen Postma, als verantwoordelijk wethouder en ‘burgervader’ voor dit gezellige evenement in dit hechte dorpje. Wethouder Mijnans merkte op, dat het voor hem ook wel een beetje een droevige dag was, omdat hij altijd met heel veel plezier betrokken is geweest. Hij zei dat hij volgend jaar misschien stiekem met wethouder Postma zou meekomen, omdat het toch wel een beetje ‘zijn dorp’ geworden was. Wethouder Postma kwam met een cadeau voor de organisaties namens de gemeente: een cheque van € 275.00, omdat je ‘de eerste keer immers niet op visite komt, zonder iets mee te nemen’. De cheque werd door de voorzitter van Verenigd Geervliet, Saskia Karremans, verrast in ontvangst genomen. Hierna nodigde zij beide heren uit voor de openingshandeling: een spijker in een pallet slaan. De kinderen gokten massaal dat wethouder Postma de eerste zou zijn, die dat voor elkaar zou krijgen en dat bleek ook zo te zijn.

Bouwen
Hierna ging het dan toch echt los. In teams, ieder met eigen kleur shirts en vrijwilligers werd er fanatiek gebouwd (en door de helpers gesjouwd) met pallets. Wie heeft vrijdag het mooiste resultaat? Naast kinderen van het dorp, wordt er ook een hut gebouwd door bewoners van de Zuidwester in Spijkenisse. Net als de kinderen verheugden zij zich ook enorm op deze twee leuke dagen, waarin Geervliet op z’n kop staat!

Andere activiteiten
Naast het bouwen konden kinderen zich laten schminken, een air brush- tatoeage laten zetten of knutselen. Dus voor wie dat echt niet wilde, waren er leuke alternatieven voor hamer en spijkers. Voor het airbussen stond op een bepaald moment een behoorlijke rij om een sjabloon op hun arm of been gespoten te krijgen.

Vrijwilligers
Ongeveer vijftig vrijwilligers zijn tijdens het evenement dagelijks in touw om alles in goede banen te leiden. En dan zie je hoe hecht de gemeenschap is en er uit iedere generatie wel vrijwilligers rondlopen. Want kinderen die nu zelf te oud zijn om te bouwen, omdat ze op de middelbare school zitten, helpen hun jongere broertjes en zusjes. Maar ook mensen die 20 jaar geleden zelf met rode konen hebben staan bouwen als kind, staan nu net zo enthousiast mee te timmeren met hun eigen kroost. En vergeet de grootouders niet! Er was zelfs een opa uit Brabant en die was bijzonder fanatiek om het team van zijn kleinzoon naar een mogelijke overwinning te leiden. De huttenbouw is een mooie verbindende dorpstraditie, ook voor toekomstige generaties.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant