Afbeelding

Prijs sigaretten stijgt de komende jaren fors

Algemeen 3.325 keer gelezen

Dit jaar zullen sigaretten niet duurder worden. De afgelopen twee jaar is er al een accijnsverhoging geweest. Vanaf 2023 staat er wel een accijnsverhoging in de planning. 

Het kabinet wil roken ontmoedigen en één van de manieren om dat voor elkaar te krijgen, is het verhogen van de prijs van sigaretten. In 2025 moet een pakje sigaretten € 15,00 gaan kosten. Die prijs zal de jaren erna nog meer stijgen, zeker omdat uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht is gebleken dat de helft van de ondervraagde rokers past stopt als de prijs van een pakje rond de € 60,00 komt te liggen. 

Staatssecretaris Van Ooijen heeft bij het maken van zijn plannen gekeken naar Australië, waar al veel rokers zijn gestopt vanwege de hoge prijs van sigaretten (gemid. € 25,00 voor een pakje van 20 stuks). Als de staatssecretaris steun krijgt voor zijn plannen, kan een pakje sigaretten in 2040 tussen de € 30,00 en € 47,00 gaan kosten. In dat jaar moet er immers een rookvrije generatie zijn, zoals in het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant