Afbeelding
Foto : Foto-Ok.nl

Nieuwe wapenborden houden geschiedenis levend

Algemeen 763 keer gelezen

Hoofstad van het land van Putten, d’oudste stad in Nissewaard
Geervliets roem wordt nooit vergeten, die blijft in ons hard bewaard

Geervliet - Een ieder die het voormalige stadhuis van Geervliet van binnen heeft bekeken, heeft zowel in de raadzaal als ook elders in het pand de wapenborden gezien die de wapens tonen van de diverse besturen. Deze zijn afkomstig uit de grote zaal van het Hof van Putten, waar de vierschaar, bestaande uit ruwaard en leenmannen, recht sprak.

De Stichting Oud-Geervliet, die dit jaar het 50-jarig bestaan viert, vond dat de traditie voortgezet moest worden en heeft vanwege het vijfjarig bestaan van Nissewaard een wapenbord laten maken dat naast het huidige gemeentewapen ook de wapens van Spijkenisse en Bernisse toont. Burgemeester Van Oosten onthulde afgelopen zaterdag tijdens het jubileumfeest van de vereniging het wapenbord van Nissewaard. Pauline Bouvy, die de laatste burgemeester van Bernisse was, onthulde het wapenbord van de voormalige gemeente Bernisse, met daarop de wapens van de gemeenten Abbenbroek, Geervliet, Heenvliet, Oudenhoorn en Zuidland. Ook van de voormalige gemeente Geervliet, bestaande uit Geervliet, Simonshaven en Biert, is een wapenbord gemaakt. Dat bord werd onthuld door Felix van Hoorn, auteur van diverse boeken over Geervliet. Felix nam de aanwezigen ook mee in de totstandkoming van de eerdere wapenborden, die in die tijd dezelfde betekenis hadden als de tegenwoordige groepsfoto’s van besturen. Ruwaard en leenheren lieten zich voor het nageslacht vereeuwigen door middel van hun wapen.

De wapenborden zijn gemaakt van eikenhouten panelen en beschilderd door heraldisch schilder Prisca van Dessel uit België.  ’De borden zijn gemaakt in een stijl die past bij het oude stadhuis, maar tegelijkertijd vormen ze een eigentijdse toevoeging aan de borden die er al hangen’, zegt initiatiefnemer Adriaan Herweijer van Rodenburg. ‘Op deze manier willen we de bestuurlijke geschiedenis van de afgelopen 200 jaar bewaren.’

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant