Weg met die kale, witte muur.
Weg met die kale, witte muur. Foto: PR

Raamkunst op kerkmuur

Algemeen 175 keer gelezen

Zuidland – In de oude Christelijk Gereformeerde kerk aan de Achterweg prijkt sinds 9 juni jl. een bijzondere muurschildering. De kerk werd begin dit jaar gekocht door Robbin en Anneke de Vries en wordt de komende jaren verbouwd tot hun woning.

De familie houdt een blog bij op www.kerknaarwoonhuis.nl, waarin ze iedereen op de hoogte houden van de verbouwing. De muren zullen op termijn opgeknapt worden. ‘Tot die tijd leek het ons leuk om de muur beschikbaar te stellen aan een kunstenaar, die er zijn werk op kan tonen. Elke keer als ik de kerk binnen liep, staarde ik naar een kale, witte muur’, zegt Robbin. ‘Het was zo’n saaie bedoeling.’ Hij wilde alle kunstenaars de kans geven om dit grote witte ‘doek’ te gebruiken en plaatste een oproep op social media. ‘Ik kwam op het idee om via Instagram te vragen of er kunstenaars waren die iets moois op de muur wilden zetten.’Er kwamen meerdere enthousiaste reacties binnen. Cornelis Bos (CMBos) uit Amersfoort was de gelukkige winnaar.

Cornelis Bos
‘Ik kom uit de Randstad, zeg ik altijd.’Cornelis is opgegroeid in Pijnacker en heeft het Grafisch Lyceum in Rotterdam afgerond. Daarna heeft hij drie jaar op de Rietveld Academie gezeten. ‘Zoals veel kunstenaars heb ik deze academie niet afgerond’, grapt de kunstenaar. ‘Uiteindelijk heb ik in 2015 mijn diploma gehaald op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht’. Inmiddels woont hij met zijn vrouw en drie kinderen (met de vierde op komst) al 9 jaar in het hart van Amersfoort. ‘De binnenstad heeft prachtige oude panden’, vertelt Cornelis over de stad. Deze panden waren zijn inspiratie om bekende monumenten in Amersfoort te gaan tekenen en zeefdrukken. ‘De tekeningen zijn bekend in Amersfoort, door mijn tekenstijl en de herkenbare Mondriaankleuren.’ De kunstwerken hebben onder andere in de Sint-Joriskerk in Amersfoort gehangen tijdens een expositie. Piet Mondriaan is een van de grootste inspiraties van Cornelis. ‘In mijn kunst werk ik graag op het randje van abstract en figuratief’. Bos plaatst zijn nieuwste kunstwerken tegenwoordig ook op Instagram [@cmbos.art], zodat hij meer mensen bereikt. Dat uitgerekend Bos de muurschilding mag maken, is bijzonder. Hij vertelt dat ramen en kozijnen nu zijn interesse hebben. ‘De eenvoud en het visuele spel van lichtinval en schaduw fascineren mij. Kerkramen zijn hierin bijzonder mooi. Ze zijn lekker groot en hebben daarom een mooie lichtinval.’ De muurschildering is gebaseerd op de ramen in het kerkgebouw en op een nummer van U2 ‘Window In The Skies’. Dit nummer vormt een mooie combinatie met het raam van de kerk in Zuidland. Cornelis is de hele dag bezig geweest om het kunstwerk op de muur te verven. Met een beamer projecteert hij zijn ontwerp op de muur, om vervolgens de vorm met tape af te plakken. ‘Het is buiten 25 graden, en ook binnen is het aardig zweten. Een flink klus, maar het resultaat is het dubbel en dwars waard.’

Na een tweede verflaag wordt de tape verwijderd en is het kunstwerk helemaal af. De Vries loopt nu niet meer dagelijks langs een kale, witte muur. ‘Die schildering fleurt de boel op. Het is bijzonder om dit in je huis te hebben’, vertelt hij trots.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant