De schenkingsacte is ondertekend. Pedita gaat niet meer weg uit Heenvliet.
De schenkingsacte is ondertekend. Pedita gaat niet meer weg uit Heenvliet. Foto: Foto-OK.nl

Weelderige Pedita is voorgoed terug in Heenvliet

Algemeen 862 keer gelezen

Heenvliet - Kunt u zich Pedita nog herinneren? Vanwege de Beeldentuin Ravesteyn in 2017 werd het beeld voor de ingang van het terrein aan de Korte Welleweg geplaatst. Als een soort van Lorelei lokte zij de bezoekers naar de beeldentuin.

Pedita is gemaakt van Arduin hardsteen, bijna drie meter hoog en weegt ruim zes ton. Kunstenaar Martien Hendriks, die 11 jaar bezig is geweest om het beeld volledig met de hand uit te hakken, had een bepaalde visie voor ogen. Het beeld moest een weelderig gevormde dame worden die iets doet tussen een vreugdesprongetje en een danspasje, en die ondanks de massaliteit van vorm en materiaal toch iets lichtvoetigs heeft.

Een jaar later moest Pedita helaas Heenvliet verlaten. De Stichting Stede en Vrye Heerlykheyt, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de ruïne, wilde het beeld graag voor Heenvliet behouden maar had er de financiën niet voor. Een inderhaast gestarte crowdfundingsactie bracht niet genoeg op, maar in 2019 gaf Marnix Trouwborst, voorzitter van de Stichting Stede en Vrye Heerlykheyt, aan dat de stichting nogmaals een poging zou doen om Pedita naar Heenvliet te halen. Ook werd alles op alles gezet om de gemeente Nissewaard te overtuigen van het maatschappelijk belang van het beeld voor Heenvliet. 

Kort geleden werd de stichting echter verrast door Martien Hendriks, de maker van Pedita. Hij zocht een plek waar hij de weelderige Pedita een definitieve plek kon geven. ‘Het enthousiasme dat er voor het beeld was in de tijd dat ze hier stond en ook de inspanningen van de stichting om het beeld te verwerven, hebben mij doen besluiten hen het beeld te schenken. Hier komt zij in de ambiance die bij haar past en ervaart ze ook een breed gedragen genegenheid.’ Martien hoopt dat ze een stimulans en bron van inspiratie zal zijn voor een ieder die een blik op haar werpt.

Wethouder Léon Soeterboek was blij verrast toen hij vernam dat het beeld geschonken werd aan de stichting. Hij vergelijk het met het verhaal van de verloren zoon. Ook verwees de wethouder naar de door het college uitgebrachte cultuurnota. Kunst komt daarbij ook in de schijnwerpers te staan, o.a. met een tocht langs de mooie kunst in Nissewaard. En in de tocht mag Pedita absoluut niet ontbreken.

Vanmiddag werd onder de klanken van ‘Daar komt de bruid’, de schenkingsacte door Martien en Marnix Trouwborst, de voorzitter van de stichting getekend onder het toeziend oog van wethouder Soeterboek. De Grande Dame is terug en nu voorgoed. Volgend jaar zal zij de bezoekers van de beeldentuin wederom verwelkomen. Dit jaar kan deze helaas niet doorgaan. Des te bijzonderder was het vrijdag dat Pedita overgedragen werd aan de stichting op de dag dat eigenlijk de beeldentuin haar deuren zou openen. ‘Een moeilijke dag, maar ook een mooie dag’, zo gaf Marnix Trouwborst aan die in zijn slotwoord verwees naar het overlijden van de voormalige voorzitter van de stichting Wim Buesink, die gelukkig wel op de hoogte was van het feit dat Pedita terug zou komen. Ook dankte hij een ieder die een gift had gedaan tijdens de crowdfunding om Pedita terug te halen.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant