Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Informatie over de aanslag gemeentelijke belastingen

Algemeen 3.040 keer gelezen

Inwoners en bedrijven in de gemeente Nissewaard hebben deze week de aanslagen voor de gemeentelijke belastingen ontvangen. Hiermee betaalt de gemeente de kosten voor onder andere het verwerken van huisvuil, het aanleggen en onderhouden van rioleringen en het onderhouden van groen. Op uw aanslagbiljet staat ook de WOZ-waarde 2021. 

WOZ-waarde
Elk jaar wordt de WOZ-waarde van woningen en panden bepaald. Voor 2021 gebeurt dat aan de hand van de waardepeildatum 1 januari 2020. Het is het bedrag dat de woning of het pand bij een verkoop onder normale omstandigheden op de genoemde waardepeildatum zou hebben opgebracht. Via gemeente@nissewaard.nl of tel. 14 0181 kunt u vragen hoe uw WOZ-waarde is bepaald.

Tarieven 2021
De belastingaanslag bestaat uit rioolheffing, onroerende-zaakbelasting, afvalstoffenheffing en eventueel hondenbelasting. Gelukkig stijgen de tarieven in Nissewaard minder dan het landelijke gemiddelde.

Rioolheffing
- woningen: € 135,--
- niet-woningen: € 270,--

Afvalstoffenheffing
- gestapelde woning (flat) € 276,75
- niet-gestapelde woning € 359,23

Deze tarieven worden verminderd met € 27,41. Daarmee compenseert de gemeente de precariobelasting die Stedin en Evides aan u doorberekenen. 

Onroerende-zaakbelasting (ozb) (percentages afgerond)
- voor de eigenaar van een woning 0,12%
- voor de eigenaar van een niet-woning 0,31%
- voor de gebruiker van een niet-woning 0,25%
 Het bedrag van de ozb-aanslag is: WOZ-waarde x ozb-tarief.

Hondenbelasting
- € 90,36 voor de eerste hond
- € 197,10 voor tweede hond en volgende
- € 640,57 voor een kennel

Verzoek uitstel van betaling in verband met coronacrisis
Als u niet deelneemt aan de automatische incasso, is de betaaltermijn 30 april 2021. Als u wel deelneemt aan de automatische incasso, betaalt u maandelijks van eind februari tot en met eind november. Misschien lukt het u in verband met de coronacrisis niet om binnen deze termijnen te betalen. Dan kunt u een verzoek doen om uitstel van betaling van de gemeentelijke belastingaanslag te krijgen. Dit is een van de maatregelen die het college van B&W heeft getroffen om de gevolgen van de coronacrisis voor inwoners enigszins te verzachten. Informatie hierover is te vinden op www.nissewaard.nl/ belastingen en www.nissewaard.nl/coronavirus.

Mijn Belastingen
U kunt uw belastingzaken regelen met uw DigiD via Mijn Belastingen. Dit kunt u vinden op www.nissewaard. nl/belastingen. Via Mijn Belastingen kunt u uw aanslag bekijken en betalen, uw taxatieverslag met de WOZ-waarde bekijken, bezwaar maken tegen de aanslag en kwijtschelding aanvragen. U kunt zich daar ook aan- of afmelden voor de automatische incasso en uw hond aan-of afmelden.

Kwijtschelding
Als u een minimum inkomen heeft, kunt u kwijtschelding aanvragen. Dit kan alleen voor de afvalstoffenheffing. U kunt ook een kwijtscheldingsformulier aanvragen via telefoonnummer 14 0181 of gemeente@nissewaard.nl.

Automatische incasso
Met automatische incasso betaalt u de aanslag in tien maandelijkse termijnen. Het maandbedrag wordt op de laatste werkdag van de maand afgeschreven. Als u hier nog geen gebruik van maakt, kunt u zich aanmelden tot en met de laatste betaaltermijn die op het aanslagbiljet staat.

Bezwaar maken
U kunt binnen zes weken na dagtekening van de aanslag bezwaar maken. Als u niet met uw DigiD via Mijn Belastingen bezwaar kunt maken, kunt u een brief sturen naar:
gemeente Nissewaard
Belastingen en Rechtsbescherming
t.a.v. de heffingsambtenaar
Postbus 25
 3200 AA Spijkenisse

Onderteken uw bezwaarschrift en vermeld uw naam en adres, uw subjectnummer en vorderingsnummer (staan op het aanslagbiljet) en de reden waarom u het niet eens bent met de aanslag. 

Aanslag ontvangen via MijnOverheid
 MijnOverheid is uw persoonlijke website voor overheidszaken. U kunt hier zien hoe u bent geregistreerd bij de overheid, berichten van de overheid veilig en digitaal ontvangen en overzicht houden over uw zaken met de overheid. Wilt u het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen via MijnOverheid ontvangen, activeer dan nu uw account en kijk op 25 februari in uw berichtenbox. Lees meer over MijnOverheid op www.mijnoverheid.nl.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de gemeentelijke belastingen? Kijk dan op www.nissewaard.nl/belastingen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant