Ondernemer Paul Veth toonde met veel enthousiasme zijn gasloze bedrijfspand.
Ondernemer Paul Veth toonde met veel enthousiasme zijn gasloze bedrijfspand. Foto: Foto-OK.nl
video

‘Kijkje in de keuken’ bij eerste gasloze bedrijf in Nissewaard

Actueel 1.312 keer gelezen

Spijkenisse – Gistermiddag brachten de Oud-Beijerlandse wethouders Van Leenen (o.a. duurzaamheid) en Van Waveren (o.a. economie) samen met hun collega wethouder De Graad van Nissewaard en vergezeld door een uitgebreide delegatie van andere belangstellenden, een bezoek aan het op bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering gevestigde bedrijf IBDL.

IBDL, leverancier van consumentenelektronica, is sinds 2013 gevestigd aan de Boyleweg. Het is sinds enige tijd een van de eerste gasloze bedrijven. In Nederland wordt veel nagedacht en gepraat over een samenleving zonder gas, maar ondernemer Paul Veth van IBDL heeft de stap naar een gasloos gebouw gewoon gezet. Het 950 m2  grote pand wordt onder andere verwarmd met vrijgekomen warmte uit de serverruimte en warmte uit de bodem. De benodigde elektriciteit wordt opgewekt door middel van 430 zogenaamde CIS zonnepanelen, een milieuvriendelijk alternatief voor de gangbare kristallijne zonnepanelen (zie foto). Ook zullen binnenkort op alle 40 parkeerplaatsen voor het bedrijf oplaadpalen voor elektrische auto's worden geïnstalleerd.  

Veth is tevens eigenaar van het naastgelegen eveneens gasloze en van zonnepanelen voorziene pand en de daarnaast gelegen nieuwbouw. Als dit af is zullen de drie gebouwen samen door middel van 1400 zonnepanelen van elektriciteit worden voorzien. De jonge ondernemer vertelde tijdens de rondleiding  door zijn bedrijf met groot enthousiasme welke innovatieve maatregelen, zoals onder andere hemelwateropvang en hergebruik, klimaatbeheersing en isolatie nog meer zijn genomen.

De insteek van de bijeenkomst van de afgevaardigden van beide gemeentes was om kennis uit te wisselen over de mogelijkheden die er zijn om bedrijventerreinen duurzamer te maken. De bijeenkomst werd georganiseerd in verband met de start van een haalbaarheidsonderzoek naar collectief energie besparen in Oud-Beijerland. Aangezien er in Nissewaard een vergelijkbaar traject loopt, is het idee geboren om ervaringen te delen en Oud-Beijerland een kijkje in de keuken van Nissewaard te laten nemen.  

Roel van Deursen legde het 'buren'bezoek vast:

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant