Omwonenden willen niet dat één van hun buren een dakopbouw plaatst. Foto: Foto-OK.nl
Omwonenden willen niet dat één van hun buren een dakopbouw plaatst. Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto: Foto-Ok.nl

Rechtbank tikt gemeente op de vingers; geen dakopbouw

Actueel 3.019 keer gelezen

Spijkenisse - Een bewoner van het Sleedoornpad wil graag een dakopbouw op zijn woning plaatsen. Zijn buren zijn echter niet zo gecharmeerd van dat idee en hebben hun bezwaren kenbaar gemaakt bij de gemeente. Die verwierp de bezwaren en gaf een bouwvergunning af.

Eind september troffen de bezwaar makende buren en de gemeente elkaar bij de rechter. De omwonenden brachten naar voren dat ze al vele jaren in hun wijk wonen, waar ze genieten van hun privacy en veel licht en zon in hun tuin hebben. Door het plaatsen van een dakopbouw vrezen ze waardevermindering van hun woning. Als er een dakopbouw geplaatst wordt, wordt er ook een precedent geschapen en ontstaat er het effect van een fietsenstalling. Hierdoor kunnen ze geen duurzaamheidsmaatregelen nemen, zoals het plaatsen van zonnepanelen.

Toestemming onder voorwaarden
De nieuwe bewoner vroeg de vergunning echter aan op grond van een document dat hij kreeg bij de aankoop van zijn woning waaruit bleek dat in 1979 een dakopbouw onder bepaalde voorwaarden toegestaan was. Op basis van dat document was de gemeente dan ook van mening dat men de aanvraag niet kon weigeren.

Spoedeisend belang
De rechtbank heeft inmiddels uitspraak gedaan in deze kwestie. Niet alleen in de zaak waarin om een voorlopige voorziening werd gevraagd, maar ook in de hoofdzaak. Tijdens de zitting gaf de betrokken bewoner aan zo snel mogelijk te willen gaan bouwen, wat voor de voorzieningenrechter het spoedeisend belang van de zaak duidelijk maakte. Omdat het voor de rechter snel duidelijk was dat nader onderzoek na de zitting niet nodig was, kon er ook uitspraak gedaan worden over het door de omwonenden ingestelde beroep.

Belanghebbenden
Bewoners van de Kastanjestraat werden eerst niet als belanghebbenden beschouwd, maar daar denkt de rechtbank anders over. Ze wonen tussen de 45 tot 65 meter van de geplande dakopbouw en hebben er derhalve zicht op. De betreffende bewoners zijn dus ook belanghebbende in deze zaak. In totaal gaat het om ruim 38 huishoudens die bezwaar hebben tegen de plaatsing van de dakopbouw. Een aantal daarvan is als vertegenwoordiging naar de rechter gestapt.

Stedenbouwkundig advies
Bij de afgifte van de vergunning heeft de gemeente zich gebaseerd op een stedenbouwkundig advies, dat volgens de opsteller niet kijkt naar een enkele straat maar naar een hele wijk. In de wijk zijn drie dakopbouwen, dus stedenbouwkundig maakt het niets uit als er nog een dakopbouw bijkomt. Er is immers al een precedent. Die verklaring staat haaks op de verklaring van de gemeente dat er niet gekeken is naar het gelijkheidsbeginsel. De rechtbank is van oordeel dat de gemeente niet van het stedenbouwkundig advies had mogen uitgaan en heeft het besluit van de gemeente om de bezwaren van de omwonenden ongegrond te verklaren, vernietigd.

Nieuwe beslissing
De gemeente moet, met inachtneming van de uitspraak, een nieuwe beslissing nemen op de bezwaren van de bewoners. De omgevingsvergunning wordt geschorst om te voorkomen dat er gebouwd wordt. Deze voorlopige voorziening vervalt op het moment dat de Afdeling van de Raad van State uitspraak heeft gedaan op het hoger beroep, dat mogelijk ingesteld kan worden door de gemeente.

Hoe verder?
De gemeente moet een nieuwe beslissing nemen op de bezwaren van de omwonenden. Het is nu afwachten of de gemeente die beslissing neemt of eerst in hoger beroep gaat bij de Raad van State. Besluit de gemeente de bezwaren van de verzoekers conform de uitspraak gegrond te verklaren, dan kan de bouwvergunning niet afgegeven worden. De betrokken bewoner kan dan besluiten zijn verlies te nemen, maar ook om zelf naar de rechter te stappen en op die manier de bouwvergunning proberen af te dwingen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant