Afbeelding
Foto: pixabay.com

FNV vraagt Autoriteit Persoonsgegevens om onderzoek gemeenten in Voorne-Putten

Actueel 718 keer gelezen

In een brief aan de Autoriteit Persoonsgegevens vraagt FNV-bestuurder uitkeringsgerechtigden, Felix Alejandro Perez, om te onderzoeken of de gemeenten Nissewaard, Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne in strijd met de wet AVG en WBP hebben gehandeld.

Deze gemeenten in Voorne-Putten hebben bijstandsgerechtigden van begin 2015 tot juli 2018 vingerafdrukken afgenomen. Volgens de brief van Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T. van Ark, was dat mogelijk in strijd met de wet (unieke identificatie en onvrijwillig). 'Gemeenten moeten hun excuses maken en deze mensen compenseren!', aldus Perez.

Verplicht
Niemand van deze door de gemeente tewerkgestelde mensen is gewezen op de mogelijkheid bezwaar te maken op de zogenaamde trajectplannen. In tegendeel. In die contracten staat zelfs dat zij verplicht waren hun vingerafdruk te geven. Perez: 'Met het dreigen te korten op de uitkering dwongen de gemeenten mensen hieraan mee te werken. Van vrije wil om hieraan mee te werken was dus geen sprake. Daarbij komt dat tot op heden onduidelijk is wat er allemaal met de biometrische gegevens van deze mensen is gebeurd.'  Uit een intern memo van de gemeente Nissewaard blijkt dat gemeente zich bewust is van het strafrechtelijk en bestuursrechtelijk probleem, maar dat ze verwacht geen sancties te krijgen. 'De FNV wil dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht!', stelt Perez.

Schuldig
Kaderlid van de FNV, Alfred Blokhuizen, bracht de zaak aan het rollen; zie www.alfredblokhuizen.nl. De gemeenten hebben uiteindelijk in een brief aan betrokkenen excuses gemaakt over de ontstane ophef. 'Wij laten het hier niet bij zitten en dus heb ik de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd om actie te ondernemen; handhaven en een onderzoek. Temeer omdat de gemeente Spijkenisse, nu Nissewaard, eerder al strafrechtelijk is veroordeeld door de rechtbank in Rotterdam wegens heimelijk cameratoezicht.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant