Jeneverbes Sabina
Jeneverbes Sabina Eigen bon sai boom

BONSAISHOW BONSAI VERENIGING RIJNMOND

zondag 14 april 2024 12:30 tot 16:30

Traditie getrouw houden wij wederom een bonsai show en willen daarmee deze Japanse kunst met iedereen delen.

Wat betekent eigenblijk “bonsai” en wat  wil je daarmee uitstralen?  Zoals wij, al sinds mens heugenis, planten in huis hebben staan om onze woonkamer, maar ook heel vaak op kantoren en andere werkplaatsen om te versieren en aangenaam te maken, zo deden Chinezen en later de Japanners al bijna 1000 jaar geleden hetzelfde, met miniatuur landschappen en boompjes in potten of schalen.

Dus je raad het al.. bonsai betekent letterlijk boom in pot. Hiermee wil je de natuur in het klein nabootsen, met een boom, een bosje of een landschap, wat jezelf leuk vind.

Zoals John Naka vertelde: “Het doel is niet om een boom te maken als een bonsai, maar het maken van een bonsai als een boom “.  

Veel mensen zullen denken dat het heel moeilijk is, maar het hoeft niet allemaal zo ingewikkeld te zijn. Als beginner kunt je gewoon starten met een boom die je bij het tuincentrum koopt. Vaak struinen wij ook nog regelmatig bij de Plantenhal om iets te scoren. Als je geduldig bent wordt het over 2 of 3 jaar een kleine bonsai die dan honderden euro waard is.. Maar daar doe je het in principe niet voor. Hiervoor kun je alle inheemse bomen gebruiken die in de Nederlandse natuur voorkomen. Deze soort bomen kunnen zomers en winters in je tuin of het balkon gewoon buiten blijven. Uiteraard in de zomer dagelijks water geven, ook in de winter moeten ze enigszins vochtig blijven. Je hebt ook bonsai voor binnen, maar deze vereisen een speciale aanpak.

Als je lid van onze vereniging wordt, kun je de basis principes leren en in je eigen tempo en kunde een “bonsaika” worden. Onze leden kunnen je alles over bonsai leren en je begeleiden in het leerproces. Wij organiseren regelmatig workshops, demonstraties, lezingen en binnenkort ook beginnerscursussen.

Het is vooral een kwestie van geduld, een eenvoudige boom kan later uitgroeien tot een volwaardig   bonsai,  je stuurt zelf het volledige proces aan. Als je op jonge leeftijd begint, heb je later een volwaardige bonsai en kun je met trots zeggen dat die net zo oud is als jezelf.

Voorop staat dat je veel plezier aan deze boeiende hobby beleeft.

Komt langs en proef de sfeer! Waar: Het Dorpshuis, Lede 13,   3209 AT Hekelingen, van 12.30 tot 17:00 uur. 

Wij verwachten jouw, tot ziens op de show!

www.bonsai-vereniging-rijnmond.nl

Locatie