KRANT ONLINE

KRANT ONLINE

  • Alles
  • (1)
    Evenement

Presentatie door Henk de Haan over de Joodse onderduikers in de Breepleinkerk

woensdag 24 april 20:30 uur

Foto: PR

Spijkenisse - Op woensdag 24 april geeft Henk de Haan een presentatie over de Joodse onderduikers in de Breepleinkerk . Deze presentatie zal plaatsvinden tijdens de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Historisch Spijkenisse in de Michaëlkerk in Spijkenisse. Henk heeft zich de afgelopen jaren verdiept in de geschiedenis van een aantal Joodse families die in de oorlogsjaren verborgen zaten op de orgelzolder van de Breepleinkerk in Rotterdam-Hillesluis. Leden en niet-leden zijn van harte welkom om de presentatie bij te wonen.

Henk de Haan is oud-rector van de Angelus Merula in Spijkenisse. Hij kwam het verhaal over de onderduikers op het spoor en is intensief bezig geweest om achter de volledige geschiedenis te komen.  Met een aantal collega's verzorgt hij rondleidingen in de Breepleinkerk. Bevlogen vertelt hij over deze lange tijd onbekende geschiedenis in Rotterdam-Zuid. Zo  vertelt hij over de families die daar op de zolder een aantal jaren leefden, waaronder de geboorte van een baby. Ook vertelt hij hoe een aantal mensen hun nek uitstaken om deze families uit de handen van de Duitsers te houden. Bovendien zal duidelijk worden wat er uiteindelijk terecht is gekomen van deze specifieke, doch moedige mensen en onderduikers. Henk vindt het fijn om deze verhalen ook in Spijkenisse, zijn eigen stad, te vertellen. Kom vooral luisteren naar zijn verhalen uit de recente geschiedenis van Rotterdam.

Verhalen die tot nadenken stemmen!

Henk heeft afgelopen februari van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb de Erasmusspeld gekregen. "Dankzij jouw onderzoekende geest weten we nu wat er is gebeurd op die zolders achter het orgel", zei Aboutaleb. "En dankzij jouw bijzondere vertelkunst is het verhaal zo breed verspreid." Kan je een mooier compliment krijgen?

Het eerste gedeelte van de avond bestaat uit het bestuurlijk deel en het tweede gedeelte uit de presentatie.

Leden en niet-leden zijn welkom bij deze presentatie.

De vergadering is op 24 april 2019 in de Michaelkerk, Anjerplein 1, 3203 GE te Spijkenisse.

Inloop 19.00 uur, de vergadering is van 19.30 tot 20.15 uur.

Toegang is gratis. Voor niet-leden wordt een kleine vrijwillige bijdrage gevraagd.

De presentatie is van 20.30- 21.30 uur.


deel deze activiteit