De samenwerking is een feit. Foto: Foto-OK.nl
De samenwerking is een feit. Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto-OK.nl

Solar parking op Halfweg-Molenwatering

Spijkenisse - Vorige week woensdag is de intentieovereenkomst ondertekend voor de aanleg van een laadplein voor elektrische voertuigen nabij het Carlton Oasis Hotel aan de Curieweg in Spijkenisse.

Voor Voorne-Putten is dit een uniek project, waarbij lokale ondernemers samenwerken met Energie-coöperatie Voorne-Putten Energie ( VPE ).

Op het parkeerterrein bij het hotel komen elektrische laadpunten te staan. Hier kan iedereen zijn elektrische auto opladen. De energie die de laadpunten gebruiken, is afkomstig van zonnepanelen, die als een soort marktkraam boven de parkeerplaatsen geplaatst gaan worden. Enkel boven de oplaadpunten, het is dus niet zo dat de gehele parkeerplaats overdekt gaat worden.

De stuwende krachten achter Solar Parking, zoals het laadplein gaat heten, zijn Hendry Klooster van energieadviesbureau Enerless, en Frank Notenboom van installatiebedrijf Dekker-Elektro. Ze hebben Voorne-Putten Energie er vanuit maatschappelijk belang bij betrokken om het voor bewoners en bedrijven rondom het laadplein mogelijk te maken mee te investeren in het project. 'We zijn nu dus op zoek naar mensen die lid willen worden van de coöperatie en geld willen investeren in het project om daar vervolgens een deel van de duurzame opbrengst voor terug krijgen', geeft Rob van der Linden van werkgroep Zon bij VPE aan. ‘Dat noemen we deelname in het project.’

VPE wordt ook de eigenaar van de installatie en daarmee haar leden, en als lid heb je daadwerkelijk inspraak in de gang van zaken. Dat is ook een van de mooie aspecten van een coöperatie.

Het benodigde bedrag voor het project zal bijeengebracht worden door het uitgeven van obligaties en een subsidieregeling. 'Voor veel mensen een interessante manier van investeren', legt Rob uit, waarbij hij wel aangeeft dat Voorne-Putten Energie duidelijk heeft aangegeven dat investeerders wel een hoge mate van zekerheid moeten krijgen. 'We laten ook zonnepanelen op het dak van de sporthal in Maaswijk leggen. Daarvan weten we vooraf al vrij nauwkeurig wat de opbrengst is. Bij Solar Parking is de opbrengst mede afhankelijk van mensen die hun auto komen laden. De businesscase is nog in ontwikkeling en we willen vooraf weten precies weten of de investering goed is.'

Technisch gezien is er al veel gebeurd. Zodra de financiering rond is kan binnen drie tot zes maanden de eerste auto bij de Solar Parking aan de laadpaal. 'Zie het uiteindelijke beeld als een soort marktkraam', zegt Rob. 'En het mooie van deze locatie is dat je niemand in de weg zit en pal naast de Groene Kruisweg.' Het laadplein is uniek op Voorne-Putten en tevens de eerste die men tegenkomt vanuit het Botlekgebied. Het is één van de maatregelen die genomen worden om te zorgen dat het bedrijventerrein Halfweg-Molenwatering energieneutraal wordt.

Hoewel er een stormachtige ontwikkeling is in de verkoop van elektrische auto’s en redelijk veel belangstelling in verduurzaming bij inwoners en ondernemers, loopt de aanmelding bij projecten meestal geen storm. 'Wat dat betreft hebben we ook te maken met een gebrek aan naamsbekendheid. Mensen denken bij een energie-coöperatie snel aan een energiebedrijf, en dat zijn twee hele verschillende dingen. We willen ons ook vaker laten zien, maar dat is in deze tijd niet altijd mogelijk natuurlijk.'

Wilt u meer weten of u aanmelden voor deelname, kijk dan op www.voorneputtenenergie.nl