Boeken

Voor de wat oudere mensen iets wat we al op jonge leeftijd hebben leren waarderen, Een boek, ik las iedere avond in bed nog wat, vaak stiekem met een zaklamp onder de dekens want ik moest allang slapen van mijn moeder. Alsof ze niet wist dat ik nog wakker was. Allerlei boeken in die tijd bijvoorbeeld de avonturen van de kameleon of van old shatterhand, Karl May dus die cowboy en indianen verhalen schreef. Spannend, zo uit de VS, of toch niet bleek veel later tijdens een vakantie in de buurt van Dresden. Later kwamen de vakboeken, over planten en bomen, over wijn en wijnbouw, over koken en bakken en over verre streken, vakantie regio’s. Lekker wegdromen over waar je naar toe kon gaan, de route alvast uitstippelen, campings zoeken. Speuren in een atlas, jawel ook een (wegenkaarten) boek. Niets leuker dan uren kaarten bestuderen. Veel leuker dan zo’n, weliswaar makkelijk, maar oer saai navigatieapparaat.

En dan op reis en nooit uitkomen waar ik naar toe zou gaan. Er was altijd wel een leuke zijweg, een mooi kasteel, een waterval, een prachtige tuin of museum, een oer oude kerk of schitterend vergezicht dat ik niet gezien had in de boeken of op de kaart. En dan ’s avonds weer de wegenatlas er bij en opnieuw een eindpunt uitzoeken. Helaas was dit aan het eind van de vakantie altijd weer thuis, er moest weer gewerkt worden.

Het is weer januari de tijd dat mensen hun vakantie uitzoeken, naar de vakantiebeurs gaan en reisgidsen doorspitten, ook een boek tenslotte. En na veel wikken en wegen, wordt het weer een strand vakantie, rondtrekken door de binnenlanden van, ja zeg maar waar, of worden het de bergen. Gaan we naar het noorden naar Zweden, Noorwegen, wel duur hoor de wijn daar! Of wordt het Duitsland of Frankrijk, daar is de wijn lekker goedkoop! Of verder door naar het zuiden, Spanje, Portugal, Italië? Mooie wijnen, lekker eten en prachtige landen. Voorlopig is het even afwachten, wat kan en mag komende zomer en de boeken door spitten. En als alles dan mee zit, dan komt het mooiste de reis boeken!

Fred Lorsheijd