Vanuit de raad

Orange the World
Eind vorig jaar vond Orange the World plaats, om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Wethouder Soeterboek kijkt naar mogelijkheden om op andere manier aandacht te vragen voor de problemen. In 2020 zijn er 1024 adviesaanvragen geweest tegen 690 in 2019. Het aantal meldingen blijft achter, maar dat komt waarschijnlijk door de sluiting van scholen vanwege de lockdown. Hierdoor komen er weinig meldingen vanuit de scholen.

Toeslagaffaire
In deze krant staat een oproep aan inwoners die te maken hebben met problemen door de toeslagaffaire kinderopvang om zich te melden bij de gemeente. Bij de gemeente is bekend dat het om 97 gevallen gaat, de gegevens van de betrokkenen zijn echter niet bekend.

Jeugdhulp
Landelijk is er een grote instroom en kleine uitstroom te zien op het gebied van jeugdzorg. In Nissewaard is er een dalende instroom waardoor er nu een gestabiliseerde vraag is naar jeugdhulp. Wel is het zo dat Nissewaard in de regio het meeste uitgeeft aan specialistische zorg. Dat wil echter niet zeggen dat de jongeren hier de zwaarste zorg nodig hebben; er wordt nog uitgezocht waarom deze ontwikkeling plaatsvindt. Wat het effect van corona is, is nog niet geheel duidelijk. Er wordt nagedacht over oplossingen om gereed te staan als het nodig is om een grotere instroom op te vangen. Binnenkort start er een regionale campagne om pleegouders te werven, omdat die er te weinig zijn.

Tiny Houses
Op de Gaddijk in Spijkenisse komen vier tiny houses. De PVV vindt het verrassend dat er nu wel een kavel gevonden is, terwijl er geen ruimte zou zijn voor de door hun voorgestelde containerwoningen. Diverse fracties wijzen er op dat er een kwaliteitsverschil is tussen de verschillende woningtypes. Voor de tiny houses is overigens veel belangstelling, dus er wordt gezocht naar andere locaties.