Het aangelegde ruiterpad blijkt niet te berijden te zijn.
Het aangelegde ruiterpad blijkt niet te berijden te zijn. Foto: Caroline van Diejen

Lezers schrijven: Ruiterpad Bernissegebied

Gaat mijn hart toch sneller kloppen van de aanpassingen in recreatie gebied Bernisse. Wat een geweldig ruiterpad ligt er door de Bernisse. Een lust voor t oog... eind december zag ik dat ze een hele stroom grond aan het oprullen waren waarna er zand overheen werd gelegd. Een waar ruiterpad! Wat geweldig.

Door alle nattigheid kan er met de paarden niet meer in de berm gereden worden. Wie dat wel doet trek diepe sporen. Wat natuurlijk niet handig is bij het verharden van de grond in de zomer. Dus rijden we op het fietspad. Daarbij komen we regelmatig mensen tegen die bang zijn van paarden en ons daar dus liever niet zien. En dat snap ik. Ook zie ik regelmatig veel mesthopen nu midden op t fietspad liggen. Ook niet handig voor fietsers en hardlopers. Snap ik allemaal. Dus een diepe buiging voor diegene die het ruiterpad wilde herstellen en aanpassen wat een geluk en wat een top pad. Regelmatig rij ik van Zuidland naar Abbenbroek om vervolgens via de grote houten brug een route terug te nemen. En overal ligt zand! Wat heerlijk!

Maar helaas is door de opgerulde grond en de dikke laag zand niet te rijden op het mooie nieuwe ruiterpad. Mede ruiters en amazones gevraagd maar helaas allemaal hetzelfde antwoord; de paarden zakken zo ver weg dat de voorbenen blokkeren met gevaar voor breuk en over de kop slaan. Helaas. Je zakt te diep weg en is niet te doen. Wie heeft bedacht dat de grond eerst 10-15 cm op geruld moest worden alvorens er zand op te gooien. Nu is er een laag van ruim 30 cm mul. Te diep, niet te doen. Waarom niet 10-15 uitgegraven en zand erin? Of als dat te veel grond opleverde waar men niets mee kan tenslotte is het vorig jaar aangevuld met vervuilde grond) waarom niet gewoon een laag zand op de grond in een lange strook. Had ook perfect geweest.. want in de deze tijd willen we graag een stuk strook waar onze paarden even kunnen uitrazen en hun benen kunnen strekken.

Erg jammer en heeft waarschijnlijk heel veel geld gekost voor iets wat onbruikbaar is? Goed over nagedacht dat ruiterpad (misschien wel na heel veel klachten van fietsers en wandelaars over poep op de weg en passerende paarden op kleine afstand) maar helaas is over de uitvoering niet nagedacht of geen informatie ingewonnen bij iemand die daar verstand van had. Zo zonde want het ziet er zo aanlokkelijk, aantrekkelijk en heerlijk uit, dat ruiterpad. Een lust voor het oog. Uitnodigend maar helaas een totale verspilling van geld door gemeente. Zelfs de mountainbikers gaan er niet doorheen, alleen de mollen maken er dankbaar gebruik van.

Caroline van Diejen

Naschrift redactie: het ruiterpad is in beheer bij Staatsbosbeheer. Tot op heden is er nog geen reactie van hen ontvangen.