De toekomst van het theater

Deze week praat de commissie Sociaal Domein over de toekomst van Theater de Stoep.

Het nieuwe theater, de aanstelling van de nieuwe directeur en een rapport van de Rekenkamer waren voor de gemeente aanleiding om onderzoek te laten doen naar de voor- en nadelen van verzelfstandiging van het theater.

Uit het onderzoek blijkt dat externe verzelfstandiging geen optie is. Wel is een interne verzelfstandiging mogelijk, wat inhoudt dat het mandaat van de directeur van het theater verruimd wordt. Deze optie is een veilige manier om de bedrijfsvoering te optimaliseren en beter aan te laten sluiten bij de activiteiten en behoeften van het theater en is bovendien de meest effectieve vorm om de ambities van de gemeente op het gebied van kunst en cultuur gerealiseerd te krijgen.

Externe verzelfstandiging biedt weinig tot geen financieel voordeel terwijl de risico's groot zijn. Met interne verzelfstandiging zijn er meer kansen en houdt het gemeentebestuur ook grip op het theater. Zo kan de lijn op het gebied van cultuureducatie, cultuurparticipatie en talentontwikkeling voortgezet worden. Het theater is er niet alleen voor professionele gezelschappen, maar ondersteunt en faciliteert ook de amateurkunsten.

Door de bevoegdheden van de directeur te verruimen, is het mogelijk om heel gericht en adequaat te handelen, ook op het gebied van bijvoorbeeld inhuur van personeel

Ook het Centrum voor de Kunsten blijft onderdeel van de gemeentelijke organisatie en ook hier wordt het mandaat van de directeur verruimd.