De Bernissermolen.
De Bernissermolen. Foto: Foto: Foto-Ok.nl

Open Monumentendag, een mooie gelegenheid om kennis te maken met de monumentale en historische plekken van Nissewaard! Op zaterdag 14 september bent u tussen 10.00 en 17.00 uur welkom op diverse plekken, die niet altijd toegankelijk zijn.

De komende weken stellen de deelnemers aan de Open Monumentendag in Nissewaard zich aan u voor.

Kerk Abbenbroek
Het kerkgebouw van Abbenbroek heeft al eeuwenlang een plaats in de kleine dorpsgemeenschap. U kunt onder leiding van een gids het prachtige kerkgebouw te verkennen.

Van 12.00-12.45 uur kunt u hier in het kader van Stemmen in Nissewaard luisteren naar Channa Malkin & Izhar Elias die een ontroerend en betoverend concert brengen met barok en Sefardische muziek.

Bernissemolen
U wordt van harte uitgenodigd om via het voormalige restaurant en de verdedigingstoren in de molen te komen bekijken hoe de laatste molenaar, Jan Brussaard, tot ca. 1947 met twee koppels stenen zijn meel heeft gemalen.

Op de stelling kunt u genieten van een fraai uitzicht op de stad Geervliet.

Onze Lieve Vrouwekerk
Kom kennismaken met het kerkgebouw, de Gotische tombe van Nicolaas van Putten en de monumentale kerkborden Er zijn diverse rondleidingen en orgeldemonstraties. Om 14.30 uur is er een optreden van de klassieke zangeres Laetitia Gerards die op de piano wordt begeleid door Ramon van Engelenhoven.
Raadhuis te Geervliet
Eén gebouw, vier verhalen, loop mee met een van de rondleidingen die tussen 10.00 en 16.00 uur gegeven worden. Op de begane grond is de tentoonstelling Gebroeders de Witt, Iconen van de Gouden Eeuw te bezichtigen. Het is de laatste mogelijkheid om kennis te maken met Cornelis de Witt, ruwaard van Putten en zijn tijdgenoten. Tip: Bezoek een week eerder de tentoonstelling in het museum in Brielle.

In Abbenbroek zijn diverse strafstenen te zien.
De tombe van Nicolaas is de blikvanger in de O.L.V. Kerk.
Zo moet het Hof van Putten er ongeveer uit gezien hebben.