Felicitaties voor het briljanten paar. Foto: Anita Tempelman
Felicitaties voor het briljanten paar. Foto: Anita Tempelman Foto: Anita Tempelman

Op de veerpont zag hij haar staan

Spijkenisse – Burgemeester Van Oosten feliciteerde maandag briljanten bruidspaar Wander-Klijnsmit, dat elkaar die dag precies 65 jaar geleden in Nieuw-Beijerland het ja-woord gaf.

Sjaan (84) en Cor (88) ontmoetten elkaar voor het eerst bij de veerpont Hekelingen - Nieuw-Beijerland. Sjaan, toen 17, was op de fiets naar Den Briel geweest en weer onderweg naar huis in Nieuw-Beijerland. Toen de toen 21-jarige Cor haar zag, trok hij de stoute schoenen aan om een praatje en vervolgens een afspraakje met Sjaan te maken. Ze kregen verkering, werden verliefd en trouwden ruim twee jaar later.

Cor werd geboren aan de Westdijk, behorend bij Simonshaven, deel van de toenmalige gemeente Geervliet. Toen het oorlog was, lukte het in verband met de veiligheid in Simonshaven naar school gaan niet meer en ging hij op 14-jarige leeftijd aan de slag bij boeren in de omgeving. Daarna werkte meneer Wander in de bouw en vervolgens in de wegenbouw. In '63 kwam hij in dienst bij het nieuwe Drinkwaterleidingsbedrijf op de Beerenplaat. Eerst bediende hij machines; later voer hij op de dienstboot werknemers van het bedrijf van en naar Oud-Beijerland. Op 59-jarige leeftijd ging hij met vroegpensioen. Sjaan ging naar de huishoudschool in Klaaswaal en doorliep vervolgens de modevakschool in Oud-Beijerland. Daarna maakte ze veel kleding voor haarzelf en de andere kinderen in het gezin en naaide ze ook kleding voor anderen. Op zaterdagen stond ze in bakkerswinkel Legerstee in Oud-Beijerland. 'Van zeven tot zeven en dan verdiende ik drie gulden; dat was toen een heleboel geld.' Ook voor haar eigen kinderen maakte Sjaan veel kleding. Later werkte ze in lederwarenwinkel Duifhuizen in Oud-Beijerland, schoenenzaak Majoor in Spijkenisse, was ze mantelzorger voor ouders en schoonouders en paste ze vaak op de kleinkinderen.

Toen Sjaan tijdens vakantie in Zuid-Frankrijk ergens heen ging en Cor geen zin had om mee te gaan, vond hij tijdens een wandeling in de buurt een mooi stuk hout. Dat werd het begin van Cor's houtsnijkunst, de hobby die hij tot negen jaar geleden met veel passie uitoefende. Hij maakte in de loop der jaren een paar honderd kunstwerken. Schilderen, een hobby waar hij later mee begon, doet Cor nog steeds. Sjaan en Cor hebben samen veel gefietst, maar vervelen zich nu dat niet meer lukt geenszins.

Het paar kreeg drie dochters, heeft vier klein- en twee achterkleinkinderen én hun derde achterkleinkind is op komst. Nadat ze na hun trouwen vier jaar inwoonden bij Cor's ouders aan de Westdijk, woonde de familie 35 jaar in Hekelingen, daarna in Sterrenkwartier en inmiddels al weer een heel aantal jaren met veel plezier in een mooi seniorenappartement in Spijkenisse. 'Leven en laten leven en elkaar vrij laten', is volgens Sjaan en Cor de solide basis van hun al zo lange huwelijksband. Met familie en vrienden werd het briljanten huwelijksjubileum onlangs feestelijk gevierd.