Afbeelding
Foto: pixabay.com

Geniet veilig van de zon

De zon schijnt en massaal trekken we naar het strand om een bruine kleur te krijgen. Uit die kleren, smeren en bakken maar.

Dat bruinen in de zon bestaat nog maar een paar decennia. Kijk naar foto's uit het einde van de 19e en begin 20e eeuw en je ziet dat het lichaam zoveel mogelijk bedekt is, vrouwen grote hoeden dragen, het liefst ook nog een parasol. Als je maar enigszins in goede doen was, had je een lichte huidskleur. Een bruine huid was voor arbeiders, mensen die hele dagen buiten bezig waren.

Halverwege de vorige eeuw veranderde dat beeld. Veel mensen werken in de industrie, het massatoerisme kwam op en de bikini deed haar intrede. Zonnen om een bruin kleurtje te krijgen werd populair. Vanaf de jaren 70 kwamen ook de zonnebrandcrèmes op de markt want te lang in de zon veroorzaakte zonnebrand, zeker bij een lichte huid. Het is overigens niet de voelbare warmte van de zon die de zonnebrand veroorzaakt, maar de ultraviolette straling. Door het zonnen langzaam op te bouwen, wordt de huid in een aantal dagen bruin. Wil je te snel bruin zijn of heb je een lichte huid, dan kan lang in de zon verblijven zonnebrand opleveren. Vandaar ook vaak het advies om in het voorjaar al te genieten van het dan schijnende zonnetje. Zo bouw je de blootstelling van je huid aan de zon op waardoor er ook een natuurlijke bescherming ontstaat.

Probeer zonnebrand te voorkomen, door de zon te mijden op momenten dat de zonkracht het sterkst is. Dat is in Noord Europa tussen 12.00 en 15.00 uur. Gebruik een zonnecrème met de juiste beschermingsfactor, ook in de schaduw, draag een shirt of blouse en bescherm uw gezicht door middel van een hoed of pet. Hoe breder de rand, hoe beter de bescherming.

Toch verbrand? Koel de huid met natte doeken of een lauwe douche. Mijdt daarna de zon een week om de huid te laten herstellen. Dusdanig verbrand dat er bladeren verschijnen? Prik ze niet door om infectie te voorkomen. Bij ernstige zonnebrand is het belangrijk om contact te zoeken met de huisarts.

Blootstelling aan de zon is echter ook goed. Zo maakt het lichaam melanine en vitamine D aan. En die laatste zorgt voor sterke botten en tanden en houdt de weerstand op peil. Ongeveer twee derde van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt, komt uit zonlicht. Blijf dus niet binnen, maar zon met mate. Smeer je iedere twee uur in en gebruik de juiste beschermingsfactor. Ben je korte tijd buiten, dan voldoet een lagere factor, maar ga je lang de zon in of geniet je van een zonvakantie, gebruik dan minimaal factor 30. En gebruik voldoende zonnebrandcrème, zuinig smeren beschermt te weinig.