Afbeelding
Foto: Wil van Balen

Zwemmen in open water

Met het warme zomerweer is niets zo prettig als afkoeling zoeken in het water. Dat kan in een zwembad, in de zee maar ook rivieren en meren trekken veel mensen die een verfrissende duik willen nemen. Toch is dat niet geheel zonder risico.

Zwemmen in buitenwater kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Bijvoorbeeld maag- en darmklachten door blauwalg, zwemmersjeuk door parasieten, oorontsteking door bacteriën in het zwemwater, de Ziekte van Weil of botulisme.

Zwem uitsluitend op aangewezen zwemlocaties. Op deze locaties wordt gedurende het zwemseizoen, dat loopt van 1 mei tot 1 oktober, de waterkwaliteit, veiligheid en hygiëne regelmatig gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemlocaties zijn bij de zwemlocatie te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie. Op het bord staat een plattegrond met daarop de zwemzone en de plaats van een aantal voorzieningen.

Bij hoge zomerse temperaturen trekken mensen ook naar de vele strandjes langs rivieren. Het zwemmen in de grote rivieren, maar ook in kanalen, kan echter levensgevaarlijk zijn. Zwemmers kunnen verrast worden door sterke stromingen in de rivier, zuiging door een binnenvaartschip, diepe kuilen of obstakels onder water. Voor schippers zijn zwemmers slecht of niet te zien. De provincie en Rijkswaterwaterstaat waarschuwen voor de grote risico's die het zwemmen in de rivieren en kanalen met zich meebrengt.

Desondanks zijn er in de afgelopen jaren mensen verdronken in open zwemwater in Nederland. Ga daarom alleen zwemmen op officieel aanwezen zwemlocaties. En zwem nooit alleen. Je kunt immers kramp krijgen of onderkoeld raken door wisselende temperaturen. Je riskeert overigens ook een boete van 140 euro als je zwemt in de vaarweg van rivieren, in kanalen, in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen, in de buurt van een brug of sluis, in de routes van veerponten en in en rond havens.

Vooral in het Bernissegebied is het bij de jeugd gebruikelijk om van een brug af te springen. Dit is echter behoorlijk gevaarlijk. Door het troebele water is de diepte niet in te schatten en zijn voorwerpen op de bodem vaak niet te zien. Een brug is ook vaak hoger dan je denkt, waardoor je het risico loopt van botbreuken of een klaplong.

Wil je weten waar je veilig kunt zwemmen? Op de website www.zwemwater.nl vindt je actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde buitenzwemlocaties in Nederland. Zo voorkom je veel problemen.