Aziz Chakri met zijn haarmodel.
Aziz Chakri met zijn haarmodel. Foto: PR

Internationale faam voor Aziz Chakri uit Spijkenisse

Spijkenisse/Kiev - Half april heeft kapper Aziz Chakri een prestatie van formaat neergezet in Kiev met kappersteam Marokko. Daar vond het twee dagen durende International Festival of Hairdressing Art, Fashion and Design plaats, waaraan Marokko voor het eerst deelnam. En met succes.

Niet alleen werden er op de eerste dag van de individuele wedstrijden maar liefst vier prijzen behaald (voor fashion heren, tweemaal opsteken dames en bruidskapsels), ook de prestigieuze landenwedstrijd op de tweede dag werd gewonnen door nieuwkomer Marokko.

Een artistieke brug tussen Arabische en Europese kapsels
Aziz Chakri werd in december door het Marokkaanse team gevraagd om als artistiek coördinator het technisch management van deze deelname voor zijn rekening te nemen. Een bijzondere opdracht, daar Marokko veel ervaring heeft op internationale hair events in de Arabische wereld (Ver. Arabische Emiraten, Egypte, Marokko e.d.), maar nog niet eerder had deelgenomen aan een Europese wedstrijd.

Voor Aziz zelf was het bovendien alweer 17 jaar geleden dat hij aan dit soort events deelnam met de NL selectie en deze destijds vrijwel allemaal heeft gewonnen. Het was een uitdaging die hij met enthousiasme en trots aanging.
Uit de comfort zone
Na het verzoek is Aziz Chakri intensief aan de slag gegaan met de trainers, het technische uitwerken van alle criteria, het analyseren van de huidige haarmode in Europa, het terugkijken van de wedstrijden en uitslagen van de afgelopen twee jaar in Parijs en Milaan en het opleiden en motiveren van het Marokkaanse kappersteam. De mannen en vrouwen uit dit gemêleerde, talentvolle team waren geselecteerd door Marokko en variëren qua leeftijd tussen de 27 en 50 jaar. Doordat zij niet eerder aan Europese wedstrijden hadden deelgenomen, moesten zij echt uit hun comfort zone worden gehaald. Qua stijlen, mode en technieken is er namelijk een wereld van verschil. Het leren van de Europese invalshoeken gebeurde enerzijds door intensieve trainingen van drie dagen lang en anderzijds door het verplicht wekelijks delen van de voortgang in de speciale groepsapp. De onderdelen bruidskapsel, lang haar, fashion dames en heren, reservate en fantasie werden intensief getraind. Aziz reisde voor dit hele proces naar Kiev en Marokko en onderhield ook op afstand intensief contact met alle kappers en het management.

Dankbaar voor kennis en ervaring
Aziz Chakri benadrukt meermalen dat hij dit resultaat vooral te danken heeft aan de Nederlandse school en alle ervaring die hij jarenlang heeft opgedaan tijdens de vele toernooien. Als onderdeel van de Nederlandse selectie heeft hij vanaf 1991 meer dan 13 jaar lang aan alle toernooien deelgenomen en vele EK's, WK's en (inter)nationale wedstrijden gewonnen. De vele bokalen en prijzen achter de balie in CHAKRI HAIRSTYLERS in Spijkenisse zijn hier de indrukwekkende getuigen van. De Nederlandse deelname aan internationale events is uiteindelijk op het hoogtepunt gestopt. Aziz heeft vervolgens ook vanuit zijn eigen kapsalon vele nieuwe, jonge kappers opgeleid, samen met zijn broer Samir en het ervaren team.

De winnende landenshow
Voor de landenshow op de tweede dag van het event moest er een show worden gepresenteerd, waarbij Aziz Chakri een mix van het thema 'Modern' en 'Traditioneel Marokkaans' heeft neergezet. Dit compleet met Marokkaanse jurken voor alle modellen. Gezien het grote podium heeft hij (een dag van tevoren!) besloten om het aantal van zes naar maar liefst twaalf modellen te verdubbelen, de show te intensiveren en de choreografie op het podium te coördineren. Aziz nam daarbij zelf ook twee modellen voor zijn rekening en keek mee naar het werk en de samenhang van het hele team. Dit bleek een gouden greep en resulteerde door het totale plaatje en het hoge niveau van de kappers uiteindelijk in het winnen van de landenprijs. De jury was absoluut blij met de komst van nieuwkomer Marokko en onder de indruk van het hoge niveau.