De burgemeester bezocht de kwieke 100-jarige. Foto: G. Smit
De burgemeester bezocht de kwieke 100-jarige. Foto: G. Smit Foto: G. Smit

Ooievaar kwam 100 jaar geleden in R'damse Ooievaarstraat

Spijkenisse – Mevrouw Hillegonda Smit-du Pree vierde op 3 mei haar honderdste verjaardag. Burgemeester Van Oosten feliciteerde de jarige. Gonda werd in de Rotterdamse Ooievaarstraat geboren en groeide ook op in de Maasstad.

Al op jonge leeftijd ging ze van school. Ze werkte samen met haar zus, als inpakster bij koekjesfabriek Verkade in Alkmaar, waar ze ook bij mensen 'in de kost' lagen. Later werkte ze bij Van Melle en chocoladefabriek Ringers. Ze hield van dansen en gaf thuis ook dansles aan vriendinnen. Toen Gonda een jaar of 19 was, kreeg ze verkering met haar latere man Jan Smit. Hoe ze elkaar destijds ontmoetten weet mevrouw Smit niet meer. In '43 trouwde het paar in Rotterdam. 'Met een heleboel andere stellen tegelijk; dat was goedkoper of gratis', herinnert ze zich. Bij gebrek aan woningen ging het stel inwonen bij de Gonda's ouders. Later woonden ze in de Beukelaarstraat (R'dam-Z) en kreeg het paar vier zonen.

Motor met zijspan
Meneer Smit werkte als metaalbewerker bij Verolme. Hij bouwde ooit zelf een vakantiehuisje in de bossen bij Driebergen, waar Gonda met man en kinderen in de weekenden en vakanties vanuit Rotterdam op de fiets naartoe gingen! 'Dan waren we wel een poosje onderweg hoor.' Later kochten ze een motor met zijspan, waarmee de hele familie richting Driebergen vervoerd werd. 'M'n vader aan het stuur, twee oudere boers achterop, m'n moeder met mij op schoot in de zijspan en daarbij ook nog de hond', vertelt zoon Ger. Nadat het huisje van de hand was gedaan kampeerden Gonda en haar man in Brabant en Zeeland.

Zelfstandig
60 Jaar geleden verhuisde de familie naar Hoogvliet, waar ze zo'n 25 jaar hebben gewoond. Alweer 35 jaar woont mevrouw Smit nu in Spijkenisse. Ze verhuisde naar de andere kant van de Oude Maas om zo dichter bij familie te wonen. Eerst woonde ze enkele jaren in de Paganinihof en daarna verhuisde ze naar haar huidige seniorenwoning in een ander deel van Spijkenisse. Haar oudste zoon is overleden; een andere zoon woont ver weg in Thailand. Inmiddels is mevrouw Smit (over)grootmoeder van zeven klein- en zes achterkleinkinderen. Gonda is al sinds 1982 weduwe, maar woont nog altijd zelfstandig. Ze heeft huishoudelijke hulp en verzorging en één van haar zoons haalt de boodschappen. Ze puzzelt veel, heeft altijd de radio aan en kijkt graag televisie. De kwieke, ad rem reagerende en tikkeltje eigenwijze mevrouw Smit lacht graag, is altijd opgewekt en geniet van de aanloop en een praatje met de buren.

Gestopt met roken
De eeuwelinge vierde haar verjaardag thuis met familie en bekenden en was zeer vereerd met het bezoek van de burgemeester. Een verklaring voor hoe het komt dat ze ondanks tot vijf jaar geleden gerookt te hebben, in tamelijk goede gezondheid zo oud geworden is, heeft mevrouw Smit niet. 'Het is vanzelf gegaan.'