Kiwanis hoopt dat alle 2500 eenden de haven in mogen duiken.
Kiwanis hoopt dat alle 2500 eenden de haven in mogen duiken. Foto: PR

Kiwanis Duckrace voor het goede doel

Spijkenisse - Op 15 juni a.s. organiseert Kiwanis Spijkenisse een Duckrace in het water langs de Oostkade in Spijkenisse. Later die dag vindt er nog een running dinner plaats. De opbrengst komt volledig ten goede aan de Rein Lander Hoeve die gebouwd gaat worden in Maaswijk.

Kiwanis Spijkenisse organiseert regelmatig activiteiten waarvan de opbrengst gebruikt wordt voor zaken die kinderen een steuntje in de rug geven, zoals de lichtwand in de snoezelruimte van de Zuidwester, een schommel voor Parzival maar ook Stichting de Tandem en Villa Joep hebben cheques mogen ontvangen. In het najaar was My Breath My Musci het goede doel waar Kiwanis Spijkenisse zich voor inzette.

Rein Lander Hoeve
Dit keer pakken de 12 leden van de Kiwanis afdeling het groot aan. Ze willen geld ophalen voor de Rein Lander Hoeve, waar CityKids 24 uurs zorg gaat aanbieden aan kinderen van 0 tot 18 jaar met een intensieve verpleegkundige zorgvraag. Ook kan er zorg geboden worden aan kinderen die in een terminale fase zitten. Op zoek naar het goede doel voor de volgende actie, kwamen de leden een artikel tegen over de voorgenomen realisatie van het Rein Lander Huis in Spijkenisse, waarvan inmiddels de naam gewijzigd is in Rein Lander Hoeve. Dit werd hun goede doel. Al snel waren de contacten gelegd, maar toen kwam de vraag 'hoe gaan we het aanpakken?'. De meeste acties vinden namelijk plaats binnen het eigen netwerk, maar dit project is zo groot, zo gemeentegrensoverschrijdend, dat de Kiwanis leden besloten hebben de geldinzameling dan ook maar groot aan te pakken.

Duckrace
Op zaterdag 15 juni om 14.00 uur gaan de eendjes te water. Er is een race met kleine eendjes en een race met grote eenden. Burgemeester Van Oosten zal het startschot geven, waarna de brandweer de eendjes naar de finishlijn zal spuiten. Er zijn 2500 kleine eendjes beschikbaar. De eendjes zijn te koop via www.kiwanisduckrace.nl. Een kleine eend kost € 5,00, een grote eend € 100,00. Die grote eend mag u na afloop van de wedstrijd houden; u mag hem voorafgaand aan de race pimpen zodat u hem tijdens de wedstrijd goed kunt volgen. De organisatie stelt het enorm op prijs als u € 0,25 per eend extra overmaakt voor de bankkosten, zodat de opbrengst van de eenden volledig ten goede komt aan het goede doel.

Volgend jaar opening
Langs de Maaswijkweg staat al geruime tijd een pand leeg. Hier komt de Rein Lander Hoeve, maar eerst moet het huidige pand gesloopt worden. De directe van CityKids hoopte dat een kleine verbouwing voldoende zou zijn, maar uit bouwkundig- en brandveiligheidsoogpunt is het pand niet geschikt voor het doel. Zo zijn bijvoorbeeld de gangen niet breed genoeg om met een bed of rolstoel door heen te kunnen. De gemeente steunt het initiatief volledig en is bereid om een verkorte vergunningsprocedure te hanteren, zodat als alles goed gaat na de bouwvak gestart kan worden met het slopen. Omdat er bij de bouw gebruik gemaakt gaat worden van groene prefab elementen, kan de locatie er na een bouwperiode van negen maanden staan.

Intensieve zorg
CityKids is een Medische Kindzorg Instelling die dagelijks intensieve (verpleegkundige) zorg en behandeling biedt in een kindgerichte omgeving. Dat doen ze onder andere in de vorm van een verpleegkundig kinderdagverblijf en een Kinderdag centrum maar ook Praktisch Pedagogische Gezinsbegeleiding (PPG) en Thuiszorg aan kinderen met een verpleegkundige zorgvraag behoort tot de mogelijkheden. Op de locatie in Spijkenisse is dagopvang mogelijk van bijvoorbeeld kinderen die uit het ziekenhuis komen, maar nog wel verpleegkundige zorg nodig hebben omdat ze afhankelijk zijn van zuurstof of sondevoeding. Daarnaast biedt de Rein Lander Hoeve 24 uurs zorg, zodat ouders weer even op adem kunnen komen in de wetenschap dat er goed voor hun kind gezorgd wordt. Kinderen die terminaal zijn kunnen in Spijkenisse verzorgd worden, waarbij ook ouders en broertjes en zusjes een plek krijgen want bij CityKids gaat het niet alleen om het kind. Het kind is een onderdeel van het gezin.

Vrienden van CityKids
De aankoop en verbouwing worden gefinancierd uit eigen middelen en een lening bij de bank, maar er zijn allerlei ontwikkelingsgerichte materialen nodig die enorm duur zijn. Die materialen moeten op een andere manier bekostigd worden. Hiervoor zet de Stichting Vrienden van Citykids zich in. Zij zamelt geld in waarmee o.a. ontwikkelingsgericht materiaal aangeschaft kan worden, maar ook specifieke zit- en sta voorzieningen. Ook de uitstapjes worden hiermee betaald.

Wensenlijstje
CityKids wil in de Rein Lander Hoeve heel graag een snoezelkamer realiseren, een kamer met o.a. een waterbed, ledverlichting en een lavalamp. Een dergelijke kamer geeft geborgenheid en een gevoel van veiligheid aan de kinderen. Ook een snoezelbadkamer staat op het wensenlijstje. Kiwanis Spijkenisse hoopt met de Duckrace genoeg geld op te halen om deze twee ruimtes te kunnen realiseren.Bij de Rein Lander Hoeve is ook ruimte voor paarden. Er zijn drie stallen en er is een grote paardenbak. Op termijn hoopt CityKids kinderen die bij hen verblijven ook te kunnen laten paardrijden. Daarnaast willen ze nog meer kleine huisdieren een plek geven, zodat er genoten kan worden van een kinderboerderij. Een van de uitgangspunten is dat kinderen met een beperking ook moeten kunnen spelen met kinderen zonder beperking en daarom zal de samenwerking gezocht worden met scholen in de omgeving.

Running diner
Naast de Duckrace wordt er ook geld ingezameld via een Running Diner. Aan dit diner werken vier restaurants mee: Zorba de Griek, Il Siciliano, Restaurant de Krom en 't Ganzengors. Bij de eerste drie restaurants krijgt u een maaltijd en een drankje, waarna u aanschuift bij het Grand Dessert bij 't Ganzengors, waar ook de Afterparty plaatsvindt met medewerking van feestduo de 2 V's. Tijdens deze Afterparty wordt ook de opbrengst van de dag bekend gemaakt. Het Running Dinner kost € 95,00 per persoon en u kunt hiervoor reserveren via www.kiwanisduckrace.nl of via het inschrijfformulier dat bij de deelnemende restaurants verkrijgbaar is.

Koop ook een eend en steun het goede doel.