De Abbenbroekse Mariska Kruidenier  rijdt zaterdag een thuiswedstrijd.
De Abbenbroekse Mariska Kruidenier rijdt zaterdag een thuiswedstrijd. Foto: Hans Steekers

Mariska Kruidenier present in Wielerronde Abbenbroek

Sport 392 keer gelezen

Abbenbroek- De 37e editie van de Wielerronde van Abbenbroek voor elite/beloften zal aanstaande zaterdag om 13.00 uur van start gaan. Maar om 11.15 uur zullen de elite/belofte-vrouwen vertrekken voor hun koers. De Zuidlandse wereld- en nationaalkampioene Chantal Blaak is er vanwege Giro-verplichtingen in Italië niet bij, maar wel Mariska Kruidenier.

Dan Rolandus

'Het is leuk om een thuiswedstrijd te rijden, altijd spannend', kijkt Mariska Kruidenier uit naar de vier kilometer lange miniklassieker met start en finish op de Gemeenlandsedijk. De in Spijkenisse woonachtige Abbenbroekse kent het parkoers van haver tot gort. 'Ik heb achttien jaar in Abbenbroek gewoond. Verwacht van mij geen wonderen, maar ik ga er alles aan doen om tussen de UCI-meiden een goede uitslag te rijden. Ik heb de Ronde van Abbenbroek diverse keren bij de jeugd gereden, maar vorig jaar mocht ik als junior niet meedoen omdat de race alleen was voor elite/beloften.' De 19-jarige renster van Restore Cycling heeft als nieuwkomer met de Omloop van Strijen nog maar één klassieker in de benen. 'Ik rijd momenteel alleen criteriums en voel dat het steeds beter begint te draaien', gaat de voormalige renster van PRC Delta (jeugd) en RWC Ahoy verder. 'Ik moet er in het begin van het seizoen altijd even inkomen, maar daarna gaat het steeds beter. Tijdens het winterseizoen doe ik aan veldrijden en train ik weinig op de weg. We zijn met de ploeg naar Mallorca geweest en hebben ons goed voorbereid op het seizoen. We kregen vooraf aan het seizoen van onze ploegleider (Johan Mulder, DR) een wensenlijst om aan te geven welke wedstrijden wij zouden willen rijden. Ik ben tot nog toe één keer geselecteerd geweest voor een klassieker. Ik had graag het NK willen rijden, maar mocht deze vanwege onvoldoende punten niet rijden. Ik heb wel de Ladies Classic in Noordwijk gereden. Dat was een rit van 120 kilometer. Daar kom ik tijdens een training nooit aan, maar ik heb deze klassieker met een deelnemersveld van 133 boven verwachting keurig binnen de eerste vijftig uitgereden.' Mariska Kruidenier, die het als temporijdster niet moet hebben van haar sprint, behaalde als eerstejaars belofte goede resultaten in de Draai rond de Kraai (elfde) en het Hart van Gilze (zevende). 'Natuurlijk heb ik ambities om hogerop te komen. Ik zal er in combinatie met mijn MBO-studie alles aan doen om stappen te maken. Ik rijd dinsdagavond bij Delta de trainingswedstrijden en maak met de mannen van de club een "Rondje Eiland" of train voor mezelf.' Behalve Mariska Kruidenier zullen ook de regiorensters Claudia van Dijk uit Zuidland, Janine van der Meer uit Hellevoetsluis, de Zuidlandse Delore Stougje en de Brielse Marieke van Witzenburg aan de start verschijnen.

Oudste wielerprof
Viervoudig winnaar Michael Vingerling uit Hellevoetsluis won de laatste editie van de Ronde van Abbenbroek voor elite/beloften in 2016. Gevestigde namen in het peloton zijn onder anderen de gebroeders Witten en Lieven Anthonise, Joost van der Burg, Robert Berk, Diederik Deelen, Jarno Gmelich Meijling, Sjors Handgraaf, Koos Jeroen Kers, districtskampioen van Zuid-Holland Daniël Langereis, Sven van Luijk, Christiaan Meerbeek, Marvin van Spronsen en Robin Wennekes. De regiorenners zijn de Hellevoeters Michael Vingerling en Marco Geleijnse, Aron Kremer, Olivier van Pelt, Tony Reijtenbagh, Kasper Schotte, Daan van Sintmaartensdijk (winnaar van de Omloop der Kempen), Jordi Talen, Carlo van Trigt en de met zijn 52 jaar oudste wielerprof ter wereld, Lex Nederlof.

Programma 38e Wielerronde van Abbenbroek:
10.00 uur: Sportklasse19+/Amateurs40+ (52 km).
11.15 uur: Elite/belofte-vrouwen (72 km).
13.00 uur: Elite/Beloften (90 km).
15.15 uur: Dikke-bandenrace.
17.00 uur: Koppeltijdrit.

Kijk voor meer lokaal nieuws, evenementen en sportberichten uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Uit de krant