Afbeelding
Foto: Organisatie Groningen

Daan van Sintmaartensdijk vierde in Groningen

Sport 488 keer gelezen

Uithuizermeeden- Daan van Sintmaartensdijk heeft in de 40e editie van de Eemsmond Ronde van Groningen voor elite/beloften een fraaie vierde plaats behaald. De Zuidlander uit de ploeg van Electo Cycling zag zijn ploeggenoot Rick Ottema na drie mislukte pogingen in 2016 (derde) en 2017 (tweede) eindelijk zegevieren. Daan Hoole, eveneens uit Zuidland, sloot de "Poolkoers" over 172 kilometer af met een fraaie tiende plaats.

Dan Rolandus

'Ik ben superblij dat het goede gevoel er is uitgekomen', stelde Daan van Sintmaartensdijk. 'We zijn met Rick Ottema, René Hooghiemster, mezelf en Folkert Oostra één, drie, vier en vijf geworden, ongekend voor de ploeg. Het gaat echt goed met het team, want we stonden in de Ster van Zwolle (René Hooghiemster) op het podium en Rick Ottema werd zesde in de Profronde van Drenthe. De bevestiging kwam in de Ronde van Groningen.' De Ronde van Groningen werd verreden onder een stralende zon, maar met een striemende windkracht 5 voelde het aan alsof je rond reed op de Noordpool. De deuren van het peloton van 147 renners stonden al vanaf het startschot achterin wagenwijd open. Het slagveld was zo groot dat het peloton al na 15 kilometer was gebroken in zes groepen. De voorste groep had zich na vijf kilometer geformeerd met Martijn Keijzer (NWVGroningen), Rick Ottema, René Hooghiemster, Folkert Oostra, Daan van Sintmaartensdijk (allen Alecto Cycling), de winnaar in 2016 Jeff Vermeulen (Volker Wessels/Merckx CT), Jasper Bovenhuis, Robin Wennekes (beiden Vlasman), Joey van Rhee, Stephan Bakker en André Looij (allen Monkey Town). De elf leiders hadden elkaar snel gevonden. De achtervolgende groep van tien man met onder andere Zuidlander Daan Hoole (SEG Racing Academy) bleef lang hangen rond de halve minuut, maar de achterstand werd zienderogen groter. Na 65 kilometer konden de voormalige Hoogvlieter Jeff Vermeulen en Joe van Rhee het gekkenwerk van de Alecto-formatie niet meer volgen en lieten zich afzakken. Na 100 kilometer was de voorsprong van de negen leiders opgelopen naar ruim drie minuten en waren er al honderd (!) renners uit koers.

Val
Met nog 65 kilometer voor de wielen viel de kopgroep uiteen. De ploeggenoten Rick Ottema, René Hooghiemster en Daan van Sintmaartensdijk en Jasper Bovenhuis maalden door. Na ruim 130 kilometer waren er nog negentien (!) renners in koers, die de ijzige kou trotseerden. De voorsprong van de kopgroep bedroeg op dat moment 1.45 minuut op de achtervolgers en nog een 5.30 minuten op de groep Daan Hoole. Deze groep moest flink gas geven om door de jury niet alsnog uit koers te worden genomen. Het sprookje leek uit voor Daan van Sintmaartensdijk, want op 30 kilometer van de finish kwam hij ten val. Het Alectoteam liet hun Zuidlandse ploeggenoot echter terugkomen. Na diverse demarrages in de finale, sloeg Rick Ottema in de bel van de laatste ronde in Uithuizermeeden een gat en soleerde, beschermd door Hooghiemster en Van Sint Maartensdijk, in de laatste 11 kilometer naar de overwinning. Jasper Bovenhuis won de sprint om de tweede plaats, gevolgd door René Hooghiemster en Daan van Sintmaartensdijk. 'We sloegen vlak na de start met een gangetje van zo'n 60 tot 65 kilometer per uur bij de eerste de beste bocht een gat. In de finale kreeg mijn voorganger door de harde wind een zwieper, waarop ik over hem heen viel. Ik zat al niet fris meer, maar mijn ploeggenoten lieten mij in mijn eigen tempo terugkomen waardoor ik ook weer het nodige kopwerk kon doen. Al met al ben ik dik tevreden over mijn vierde plaats. Het ging in de Ronde van Drenthe ook al goed. Het was een heel zware koers. Tegen de wind in tikte de teller nog net geen 20 kilometer per uur aan', aldus Daan van Sintmaartensdijk.

Kijk voor het laatste lokale sportnieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant