Erwin Poldervaart snelt in recordtijd naar zege in Wallenloop.
Erwin Poldervaart snelt in recordtijd naar zege in Wallenloop. Foto Theo van Kralingen

Erwin Poldervaart snelt in recordtijd naar zege in Wallenloop

Sport 803 keer gelezen

Hellevoetsluis- Erwin Poldervaart schoot in de achtste editie van de Wallenloop in Hellevoetsluis meteen na het startschot voor de deur van HockeyClub Voorne uit de startblokken, liet het hele pakt de hielen zien en keerde na 10 kilometer in een recordtijd van 32.22 weer terug op het sportpark Boerseweg.

Dan Rolandus

'Het was een "pokken" rondje', doelde de in Spijkenisse woonachtige Zuidlander op het technische deel op de wallen in de Vesting. 'Het was op en af en draaien en keren, moest dus telkens aanzetten. Maar als je met de 15-kilometerloop op Hemelvaartsdag in Standdaarbuiten nog in de benen een pr loopt van 32.22 mag je natuurlijk niet ontevreden zijn.' De voormalige runner van Pallas'93, die nu uitkomt voor AV Spark uit Spijkenisse, straalde dan ook van oor tot oor. 'Ik heb het na Hemelvaartsdag rustig aangedaan, wat getraind en heb de dag voor de Wallenloop een rustdag ingelast. De benen voelden buiten verwachting goed, maar desondanks had ik niet verwacht dat ik zo goed zou lopen.' De 25-jarige Erwin Poldervaart liet weten dit seizoen alles uit de kast te willen halen om zijn persoonlijke records op zowel de 5 als de 10 kilometer aan te scherpen. 'Ik ben vorig jaar tijdens de winter verhuisd naar Spijkenisse waardoor de atletiek op een lager pitje kwam te staan. Ik ben in maart begonnen op de baan van Spark. Charles Timmermans is mijn trainer. Zijn manier van trainen spreekt me aan, voel dat ik met sprongen vooruit ga. Ik train ook veel op de baan om snelheid op te doen. Mijn pr op de 5 kilometer heb ik in Stampersgat aangescherpt naar een tijd van 15.21. Ik hoop woensdag op het snelle parcours van Oudenbosch nog sneller op de 10 kilometer te lopen. Ik probeer het voorzichtig te brengen, maar mijn doel dit jaar op de 10km is een tijd te realiseren onder de 32 minuten, dus 31-plus', aldus de administrateur aan de TU in Delft.

Stofwolk
Nixon Fernandes, de winnaar van vorig jaar, zag Erwin Poldervaart onder uitstekende weersomstandigheden, als een stofwolk wegstuiven. 'Erwin was even een maatje te groot', erkende de in Poortugaal woonachtige atleet van het Rotterdamse PAC met bijna een achterstand van drie minuten zijn meerdere in de Zuidlander. 'Op zich ben ik met mijn tijd van 35.12 best tevreden, want ik heb onlangs nog een ingreep aan beide kanten van de lies ondergaan, de hechtingen zitten er nog in. Ik hoop nu wat later in vorm te komen.' Vincent Bloem uit Brielle liep een derde tijd van 35.20 minuten. 'Ik ben afgelopen week druk bezig geweest met mijn studie, maar dat ik in de Wallenloop dan derde word, had ik echt nooit verwacht', toonde de verbaasde runner van Pallas'93 zich blij met de pr-tijd van 35.20. 'Ik heb de 5 kilometer wel in Hellevoetsluis gelopen, maar ben nog nooit eerder over de wallen gegaan. Ik had gehoord dat het nogal zwaar was, maar ook op het technische deel op de wallen heb ik de klimmetjes en het draaien en keren goed doorstaan. Dat ik ook nog 20 seconden van mijn pr van 35.40 (gelopen tijdens de Oranjeloop in Oudenhoorn, DR) afhaal vind ik helemaal mooi', besloot de 22-jarige rechtenstudent in Rotterdam en geschiedenisstudent in Utrecht. De best geklasseerde Hellevoeter op de 10 kilometer was Ab Snoeij (Pallas '93) op de zesde plaats, gevolgd door Jon Kegge op plaats zeven, Niels Kerdel op de negende plaats en ook Delphin Kruithof Kremer eindigde nog net bij de eerste tien. Augusta van Hoogdalem van het Vlaardingse Fortuna zegevierde op de 10 kilometer bij de vrouwen, gevolgd door Simona Cerniauskaite uit Rozenburg en Ingrid van Arnhem van Voorne Atletiek. De vijf kilometer werd een prooi voor de Rotterdammer Mark de Munter. Edwin Stolk van AV Flakkee finishte als tweede en Ruben van Kesteren van AV Spark passeerde de streep als derde. De snelste vrouw was Julie Faiazza van AV '40. De Hellevoetse Natasja de Winkel (Pallas '93) volgde als tweede en Patricia Nieboer uit Hellevoetsluis completeerde het podium. Verder wilden ook wielrenster Melanie Woering, hockeytrainer Gidius Lankhorst (HC Voorne mannen), de ex-voetballers Marcel Smith en Jorgen Westbroek hun conditie op de 10 kilometer testen.

Klik
Ondanks de concurrentie van de Wandelvierdaagse in Hellevoetsluis en de voorbereidingen op de RopaRun Parijs-Rotterdam en Hamburg-Rotterdam stelde medeorganisator Gert-Jan Goudappel zich tevreden over de opkomst van toch nog zo'n tweehonderd deelnemers. 'We hadden de Wallenloop aanvankelijk gepland op 18 mei, maar er waren op die avond onder anderen baanwedstrijden op Flakkee. De wandelvierdaagse werd op de laatste avond precies gelopen over een deel van het parcours van de Wallenloop, vandaar dat we de aanvangstijd hebben gewijzigd naar 20.00 uur zodat niemand elkaar in de weg zou lopen. Het mooie was ook dat we toestemming hebben gehad van de gemeente om de Nieuwe Zeedijk nabij de oversteek bij Cape Helius af te sluiten zodat de lopers het parcours vrij van verkeer konden afleggen', aldus de tevreden Gert-Jan Goudappel.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant