Het peloton vanuit de Heinenoordtunnel.
Het peloton vanuit de Heinenoordtunnel. Foto: Jos Kafoe

Daan van Sintmaartensdijk naar zesde stek in Zuid-Hollandse Eilanden Tour

Sport 473 keer gelezen

Spijkenisse- Jordy Buskermolen heeft zijn eerste klassiekeroverwinning te pakken door in Spijkenisse de Zuid-Hollandse Eilanden Tour voor elite/beloften op zijn naam te schrijven. De 25-jarige coureur uit Kudelstaart rekende in de sprint af met zijn medevluchter Thijs de Lange uit Utrecht. De Amsterdammer Matthew Overste stapte na het winnen van de pelotonsprint als derde op het podium. Daan van Sintmaartensdijk passeerde de streep in het geweld als zesde.

Dan Rolandus

'Ik heb helemaal naar deze wedstrijd toegeleefd', stelde eerstejaars belofte Daan van Sintmaartesdijk. 'Ik heb het parcours een week voor de start nog helemaal verkend, wist al snel dat het op sommige wegen smal zou worden. Dus was het zaak om je goed te positioneren. Het was moeilijk wegkomen, heb het op Goeree nog een keer geprobeerd, maar er was geen wind genoeg. In de polder op Voorne-Putten kon ik nog mee glippen. Achter de twee man vooruit ging het in de finale zo hard, het was één grote chaos waarin ik blij was niet bij de val te zitten. Nee als vierde finisher van het peloton mocht ik in deze bezetting niet ontevreden zijn met de zesde plaats', aldus de Zuidlander uit de ploeg van De Jonge Renner. Jordy Buskermolen glunderde van oor tot oor. 'Het was door al die valpartijen en de slechte weersomstandigheden een hectische koers, ben door één van die valpartijen ook nog een keer opgehouden, maar ik heb desondanks geprobeerd om zo zuinig mogelijk te rijden en dat is me aardig gelukt. Ik had vooraf aan de koers al een goed gevoel, heb dat gevoel met een achtste plaats in de Wim Hendriks Trofee en de derde plaatsen in de criteriums van 's-Gravendeel en Hierden meegenomen naar Spijkenisse. Je weet het natuurlijk nooit, maar ik wist dat er in de ZHETour wat mogelijk was. Er stond niet super veel wind, maar door de chaos van valpartijen had ik zoiets om attent van voren te blijven. Na Zuidland (op zo'n 10 kilometer van de aankomst, DR) brak het peloton, zaten we met vier man vooruit. Bij het indraaien van de eerstvolgende bocht ging er één man onderuit en viel er een mannetje weg. We zijn toen met z'n tweeën volle bak doorgereden. Het groepje (Per Wiggers, Stan Wijkel en Nick van der Meer, DR) achter ons en het peloton kwamen niet dichterbij. Ik merkte dat ik sterker was dan Thijs de Lange en ben de sprint vanaf de kop aangegaan', aldus analyseerde Jordy Buskermolen uit de SwaBo equipe, die in het Duitse Willingen zijn eerste uitdaging ziet in de MTB-Marathon, zijn race.

Chaos
De negende editie van de Zuid-Hollandse Eilanden Tour over 161 kilometer door onder meer de Albrandswaard en over de kletsnatte eilanden Hoekse Waard, Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten was meer een chaotische, dan een aanvallende koers. Het hoge tempo ging gepaard met talrijke valpartijen, van wie onder anderen Hans Dilling (DRC de Mol) uit Nijmegen met rugklachten werd overgebracht naar het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam en Eindhovenaar Jules de Cock (Het Snelle Wiel) bij een eenzijdige val zijn sleutelbeen brak. Het was in het slagveld van vallen en opstaan en een te volle bezemwagen heel lang wachten alvorens Rotterdammer Joost van der Burg (RWC Ahoy/De Spartaan/Restore Cycling), die later werd uitgeroepen tot strijdlustigste renner, pas na 90 kilometer op de Haringvlietdam bij Stellendam de eerste speldenprik uitdeelde. Kevin Wilmsen, wederom Joost van der Burg samen met Westlander Bob Wubben, Bram de Kort met Joury Ottenbros en Ronan van Zandbeek en Mitchell Huenders probeerden allen tevergeefs een serieus gat te slaan. Het viertal Eit Visser, Wessel Piersma, Arno Kleinjan en Thijs de Lange kwam met een maximale marge van slechts tien seconden (!) nog het verst. Met nog tien kilometer voor de wielen, nadat het nationale wielerdorp Zuidland was gepasseerd, viel het peloton in stukken uiteen. Jordy Buskermolen en Thijs de Lange hadden bij het binnenkomen van Spijkenisse een marge van vijftien seconden opgebouwd. De twee bleven vooruit, mede door een massale val in de laatste twee kilometer op de rotonde op de Hekelingseweg. Jordy Buskermolen versloeg in de sprint a deux zijn medevluchter Thijs de Lange. Matthew Overste uit Amsterdam won de sprint van het afgebrokkelde peloton. 'Het peloton bleef mede door de vele valpartijen lang gesloten. We zijn op de klinkertjes in Zuidland met vier man weggesprongen, waarna er twee man door een valpartij afhaakten en Jordy en ik volle bak zijn doorgereden. In de sprint zat er niet veel power meer op', stelde de 22-jarige Thijs de Lange zich tevreden met de tweede plaats. De in Utrecht woonachtige Zeeuw uit de ploeg van ZRTC Theo Middelkamp is overigens bezig aan een goed seizoen, want behalve zijn overwinning in de Ronde van Oud-Vossemeer behaalde hij zevende plaatsen in de klassiekers van de Wim Hendriks Trofee en de GP Juul Marinus Zandhoven Pulderbos in België. 'Ik hoop op het NK voor beloften een goede klassering neer te zetten', besloot de eerstejaars student aan de Master Earth Surface and Water in Utrecht. Arie Koole van de Stichting Wielerevenementen Spijkenisse was mede door de inzet van alle vrijwilligers content over de goede afloop van de wielerklassieker en de afwachtingswedstrijden in Spijkenisse. 'Het was een mooie wielerklassieker met iets teveel valpartijen.'

Uitslag 9e Zuid-Hollandse Eilanden Tour voor elite/beloften (tweede wedstrijd clubcompetitie): 1. Jordy Buskermolen (Kudelstaart), 2. Thijs de Lange (Utrecht), 3. Matthew Overste (Amsterdam), 4. Arjan Hofman (Nunspeet), 5. Björn Bakker (Winjewoude), 6. Daan van Sintmaartensdijk (Zuidland), 7. Allard Neijmeijer (Groningen), 8. Luuk van Helden (Vlodrop), 9. Ramon van Bokhoven (Tilburg), 10. Lehvi Braam (Dodewaard).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant