Vincent Hoppezak, Daan Hoole, Daan van Sintmaartensdijk en Maikel Zijlaard het sterke blok van RWC Ahoy'. Foto Nicky Zijlaard.
Vincent Hoppezak, Daan Hoole, Daan van Sintmaartensdijk en Maikel Zijlaard het sterke blok van RWC Ahoy'. Foto Nicky Zijlaard.

Van Sintmaartensdijk kijkt uit naar Abbenbroek

Sport 680 keer gelezen

Zuidland- De 36e Ronde van Abbenbroek belooft aanstaande zaterdag met de koppeltijdrit en de Rabo Dikke Banden Race en zondag met de wielerronde voor junioren, junior-vrouwen, nieuweling-meisjes, sportklasse en als sluitstuk de elite/beloften weer een groot wielerspektakel van de bovenste plank te worden.

Dan Rolandus

Daan van Sintmaartensdijk komt zondag aan de start bij de junioren, samen met de regiogenoten Wouter Ketting uit Spijkenisse en zijn Zuidlandse plaatsgenoten Mario Poldervaart en nieuwelingenkampioen van Nederland 2015 Daan Hoole. 'De Ronde van Abbenbroek kun je vergelijken met een miniklassieker', doelt de kampioen van Nederland bij de junioren op het selectieve parcours in de polder waar de wind vrij spel kan hebben. 'Vorig jaar was het een leuke wedstrijd, dus laat het maar weer waaien.' De 18-jarige Zuidlander finishte vorig jaar op de Gemeenlandsedijk als derde. 'Een overwinning zou mooi zijn, maar dat gaat niet van zelfsprekend.' Daan van Sintmaartensdijk komt al enkele seizoenen uit voor de succesformatie van RWC Ahoy, het team van de ploegleiders Ron Zijlaard en Herman Mittertreiner. Hij beleefde zijn finest hour op zaterdag 18 juni tijdens het NK in Oude Tonge met zijn eerste seizoenzege. Maar wel meteen de nationale titel. 'Ik draai een constant seizoen met veel korte uitslagen. Het viel zoals in de Ronde van Het Lage Land ondanks de tweede plek niet altijd op zijn plaats. Zo had ik Borssele graag willen winnen, voelde me prima, maar omdat ik te gretig was met het dichten van de gaten werd ik vijfde. De titel maakte de derde plaatsen (Flevo Tour, Waddinxveen en de GP Koppert, DR) daarvoor weer goed. Ik ben ook content met de vijfde plaats in de Ronde van Vlaanderen. Waaierkoersen, zoals de Ronde van Vlaanderen, Kuurne-Brussel-Kuurne en Nokere Koerse liggen me het best. Op en afkoersen zoals in de Ardennen vind ik niets.' Daan van Sintmaartensdijk, die ook rap kan aankomen in de massasprint, maakt bij RWC Ahoy', dat overigens voor het komende seizoen op zoek is naar junioren, deel uit van een lichting talentrijke renners zoals verder Daan Hoole, Rens Tulner, Vincent Hoppezak en Maikel Zijlaard, terwijl ook Stef Zeestraten stilaan aan de weg begint te timmeren. 'We zijn met de ploeg zowel op de baan als op de weg al heel vroeg in het seizoen begonnen met trainen', sluit de student bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam af. 'Op de baan trainen we vooral op snelheid, maken op de weg lange ritten en trainen intensief op het parcours, zoals bij De Mol. Dit alles hebben we structureel vastgehouden, namen de goede vorm mee in de wedstrijden. Wij kunnen allen een wedstrijd winnen, dat komt in één ploeg zelden voor.' De voormalige renner van PRC Delta hoopt in 2017 als belofterenner op een mooie ploeg waar hij zich kan door ontwikkelen. 'Het wordt er niet makkelijker op nu ook Rabobank gestopt is met het sponseren van een opleidingsploeg, maar ik hoop dat er een ploeg komt waar ik stappen kan maken en een mooi programma kan rijden.'

Gebrand
Oscar Riesebeek zegevierde vorig jaar in de elitekoers van Abbenbroek. Behalve Riesebeek, aast ook Hellevoeter Michael Vingerling, die de ronde drie keer (2009, 2010 en 2011) won, op een nieuwe zege. Jarno Gmelig Meijling, Mitchell Huenders, regiorenner Aron Kremer en Koos Jeroen Kers zijn eveneens podiumgegadigden. Het wielerspektakel op zaterdag is de landelijk zeer populaire koppeltijdrit met kleppers uit het verleden zoals wereldkampioen 1969 Harm Ottenbros, nationaal wegkampioen Maarten den Bakker (1989 bij de amateurs en de profs in 1996 en 1999), John Talen (wereldkampioen ploegentijdrit 1986 met Gerrit de Vries (ook aanwezig), Tom Cordes en Rob Harmeling) en vijfvoudig wereldkampioen stayeren Gaby Minneboo.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant