Andreas Grøgaard uit Noorwegen de verrassende winnaar van de SpijkenisseSPARK Marathon. Foto Peter de Jong.
Andreas Grøgaard uit Noorwegen de verrassende winnaar van de SpijkenisseSPARK Marathon. Foto Peter de Jong.

Andreas Grøgaard winnaar SpijkenisseSPARK Marathon

Sport 1.044 keer gelezen

Spijkenisse- Andreas Grøgaard uit Oslo heeft de tiende editie van de Spijkenisse-SPARK Marathon op zijn naam geschreven. De 23-jarige Noor legde de 42 kilometer onder zware omstandigheden af in een tijd van 2.40.45 uur. Grøgaard kreeg de grote favoriet Jay Sauer (2.42.50) uit Nijmegen en Menno Lieven (2.44.11) uit Capelle aan den IJssel mee op het podium. Irene Kinnegem uit Voorschoten verpulverde bij de vrouwen in een pr-tijd van 2.56.23 uur het parcoursrecord van 3.02.13 van Elsemieke de Vos, gelopen in 2013. Kinnegem finishte overall als negende. De Bredase Amy van den Broek (2.59.08) en Melanie Spruyt (3.07.34) uit Zeewolde completeerden het podium.

'Het was een mooie marathon, maar een heel zware weg', beschreef Marcel Fiering zijn race die hij in een overalltijd van 2.59.07 als dertiende aflegde. De internationale marathon in Spijkenisse lokte liefst 1300 deelnemers uit veertien landen onder welke Noorwegen, Australië, Mexico, Amerika, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje etcetera naar het sportpark van AV Spark aan de Plaatweg. 'Het is natuurlijk mooi dat je in Spijkenisse een winnaar uit Noorwegen mag huldigen', sprak medeorganisator Theo Peters zijn trots uit op de uitstekend verlopen marathon langs langs de Bernisse en door de polders van Nissewaard met de Geervliet, Heenvliet, Abbenbroek, Zuidland, Simonshaven, Hekelingen en weer terug naar start-en finishplaats Spijkenisse. 'Ik was vooraf met de voorspelde windkracht 6 en de regen best aan beetje bang, maar het bleef gelukkig droog. Ik heb alle toppers zien langskomen en heb ook gezien dat er velen in de laatste vijf kilometer aan het einde van hun Latijn zaten. Maar wat ik ook heb gezien is dat er twee vrouwen bij waren, die onder de drie uur hebben gelopen, gewoon een topprestatie. Het waaide zo hard, dat de waterbekertjes van de tafel werden geveegd.' Andreas Grøgaard, Jay Sauer, Menno Lieven en de Hellevoetse marathonloper Victor Phaff (Palls '93) trokken vanuit het startschot meteen aan hun stutten. Na 25 kilometer met de harde wind in de rug versnelden de Noor Grøgaard en Jay Sauer waarop Lieven en Phaff moesten passen. Andreas Grøgaard demarreerde op de Maasboulevard met de wind op de kop nog eens door, waarop nu Sauer het antwoord verrassend schuldig moest blijven. De Scandinaviër snelde als eerste over de finish, op gepaste afstand gevolgd door Jay Sauer, Menno Lieven, Victor Phaff en Jeroen Vink (2.46.41) uit Ermelo. De Spijkenissers Marcel Fiering (Palls '93) en Ruud Riesmeijer (AV Spark) in een uitstekende 2.59.49 finishten respectievelijk als dertiende overall en als zestiende.

Groen licht
'Ik heb een maand geleden onder een warm zonnetje nog een heuvelmarathon gelopen in Athene', wees de 45-jarige Marcel Fiering uit Spijkenisse op het contrast dat hij de marathon van Spijkenisse op het vlakke en vooral winderige platte landschap in de polders van Nissewaard moest ervaren. 'Het was vooraf nog niet zeker of ik de marathon wel mocht lopen, maar ik kreeg groen licht van mijn coach Charles Timmermans. Het was heel zwaar, maar Hans Berendsen heeft mij de eerste 25 kilometer op sleeptouw genomen en Ferry ten Hove heeft mij samen met Richard Kroep op de fiets bijgestaan met drinken en gelletjes. De Nissewaard is mijn trainingsgebied waar ik m 'n kilometers maak, ik ken elk bochtje en putje. Ik had het in de laatste vijf kilometer heel zwaar, ik lag met 2.35 op schema, dus ik wist dat ik onder de drie uur kon lopen. Ik heb er heel hard voor moeten werken, maar door de steun van die mannen en mijn familie langs het parcours heb ik het gehaald. De mensen van Spark hebben een fantastische marathon neergezet met veel buitenlandse inbreng en een Noorse winnaar. Spijkenisse staat op de kaart.'

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant