Daan Hoole en Pascal Eenkhoorn tijdens het NK op de weg op de VAM-berg in het Drentse Wijster in de strijd voor de roodwitblauwe trui.
Daan Hoole en Pascal Eenkhoorn tijdens het NK op de weg op de VAM-berg in het Drentse Wijster in de strijd voor de roodwitblauwe trui.

Daan Hoole uit Zuidland met zilver en brons op NK-podium

Sport 29 keer gelezen

Wijster/Emmen- Daan Hoole is afgelopen vrijdag tijdens het NK-op de weg voor professionals op de VAM-berg in het Drentse Wijster achter nationaal kampioen Pascal Eenkhoorn op de tweede plaats geëindigd. De Zuidlander behaalde een paar dagen eerder op het NK-Tijdrijden in Emmen de derde plaats achter nationaal tijdritkampioen en ploeggenoot Bauke Mollema en Tom Dumoulin.

Dan Rolandus

Halverwege koers formeerde zich een kopgroep van zestien man met daarin onder anderen aanstichter Tom Dumoulin, uittredend kampioen van Nederland Timo Roosen, Sam Oomen (allen Jumbo-Visma), Daan Hoole (Trek Segafredo) en Taco van den Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux). Met nog 40 kilometer voor de wielen ging een groep van dertien man de finale in met onder andere Taco van den Hoorn, Oscar Riesebeek, Daan Hoole, Ramon Sinkeldam (Groupama FDJ), Mike Teunisen en Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma). Daan Hoole demarreerde met nog zo’n 25 kilometer te gaan en kreeg de gebrande Pascal Eenkhoorn in zijn wiel mee. Eenkhoorn sprong in de laatste klim uit het wiel van Daan Hoole op weg naar de nationale titel.

Alleen dat truitje telt
Daan Hoole was gematigd tevreden met de tweede plaats: ‘Ik denk dat ik met de wedstrijd zelf heel tevreden kan zijn, heb echt een goede koers gereden, zat in elke groep mee, maar op het NK telt natuurlijk alleen maar de eerste plek omdat je daar die trui mee verdient’, stelde de 23-jarige Zuidlander. ‘Toen ik wegreed met Pascal, wist ik al dat het gewoon lastig zou worden. De samenwerking was goed, we kennen elkaar goed, dus weet je wat je aan elkaar hebt. Hij ging ook voor de winst. Tegen het einde durfde ik helemaal niets meer te gokken, voelde ook de kramp opkomen, maar wilde om eerlijk te zijn het podium vellig stellen. Reëel gezien is een tweede plaats op een NK supermooi, maar nogmaals, het gaat uiteindelijk om die trui’, aldus de eerstejaars prof van Trek-Segafredo.
Daan Hoole kwam enkele dagen eerder op het NK-tijdrit in Emmen twee tellen tekort om Tom Dumoulin, tweede tijdens de Olympische Spelen 2020, van de tweede plaats af te houden. ‘’Het is jammer van die twee seconden, maar ik denk toch dat ik tevreden mag zijn’, stelde de eerstejaars professional bij de Amerikaanse wielerstal Trek-Segafredo. ‘Ik heb er alles uitgehaald, nergens wat laten liggen en zodanig gestart dat ik in het tweede deel nog wat extra’s in de benen had om te versnellen. Ik ben vrij vroeg gestart, was lange tijd de snelste, maar toen Bauke in de tussentijd 15 seconden sneller was, voelde ik het al aankomen, wist ik dat ik niet ging winnen. Maar ik heb er een heel goed gevoel aan over gehouden.’’

Werk aan de winkel
De 23-jarige Zuidlander heeft inclusief het NK op de VAM 35 koersdagen onder de wielen. Na een goede aanloop in de koersen op Mallorca en de Ronde van de Algarve (met een achtste plaats in de individuele tijdrit) in Portugal volgden de klassiekers. ‘Het was met dertien klassiekers een zwaar, maar leerzaam voorjaar. Omdat er veel zieken waren werd ik steeds opgesteld en dan merkte je dat het aan het einde teveel werd. Ik heb na Parijs-Roubaix, waarin ik twee uur lang voor Mads Petersen op kop heb gereden, eerst na een pelotonbreuk en later na zijn val, een break genomen. Ik ben daarna op hoogtestage gegaan naar Dénia in Spanje en heb daarna de Ronde van Noorwegen en de Ronde van België gereden. Zowel Noorwegen als België verliepen goed. Ik denk dat ik tevreden kan terugkijken op een goed voorjaar. De ploegleiding en mijn ploeggenoten waren ook tevreden.’ Daan Hoole neemt na het NK rust om de accu voor het tweede deel van het seizoen weer op te laden. ‘Ik ga eerst op hoogtestage naar Livigno en rijdt daarna de Ronde van Polen en de klassiekers Binche, Parijs-Bourges en Parijs-Tours. De eerste kennismaking in de voorjaarsklassiekers was goed, maar ik wil me daarin verder ontwikkelen, want het kan en moet absoluut beter. Daarbij wil ik als ondersteuning goed werk kunnen leveren voor mijn ploeggenoten. Daarnaast wil ik me verder specialiseren op de tijdrit. Ik hoop daar in de toekomst een wapen van te maken.’

Uit de krant

Uit de krant