De verlichting is met een app heel simpel te bedienen. Foto: Foto-OK.nl
De verlichting is met een app heel simpel te bedienen. Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto-OK.nl

Ook Olympia kiest voor ledverlichting

Sport 414 keer gelezen

Spijkenisse - In het coalitieakkoord is de ambitie uitgesproken om de gemeentelijke accommodaties en sportaccommodaties te verduurzamen.

Die ambitie heeft er toe geleid dat in 2019 een energiescan is uitgevoerd bij de sportcomplexen. In totaal zijn 16 verenigingen (voetbal, tennis, korfbal, handbal, american football en hockey) onder de loep genomen. Gekozen is om in te zetten op zonnepanelen en ledverlichting. De verlichting is al gerealiseerd, de zonnepanelen worden in het tweede en derde kwartaal van dit jaar aangebracht.

Vorige week nam wethouder Hamerslag een kijkje bij de ledverlichting van korfbalvereniging SC Olympia. Voorzitter Gerard de Bruin is enthousiast over deze nieuwe lampen en vooral de manier van bedienen. 'Het bedieningspaneel van de oude lampen was in een kastje weggewerkt, dat ook nog eens laag zat. Het nieuwe bedieningspaneel zit op ooghoogte en is heel simpel te bedienen.' Het Perfect Play systeem waarmee de ledverlichting is uitgerust is daarnaast ook via een app te bedienen. 'Je kunt de verlichting ook op afstand aan en uit zetten. Het enige dat je nodig hebt, is een internetverbinding.' Met de app kan ook de lichtsterkte geregeld worden. Daarnaast biedt het systeem de mogelijkheid om schema's op te stellen wanneer de lichten aan of uit moeten.

Het bestuur van Olympia wilde best verduurzamen, maar het bedrag voor de investering was wel een punt van overleg. 'Verenigingen en gemeente investeren gezamenlijk in de verduurzamingsmaatregelen, waarbij de vereniging vanuit de besparing het grootste gedeelte van de investering weer terugbetaalt. Wat overblijft vanuit de kostenbesparing op energie kan bijvoorbeeld weer worden ingezet voor nieuwe verduurzamingsmaatregelen bij de verenigingen', legt wethouder Hamerslag uit. Om verenigingen te helpen en te stimuleren is er door de gemeente aangeboden dat per saldo gaan alle verenigingen er minimaal €1.000,- per jaar op vooruit gaan voor een periode van 20 jaar. In het geval van Olympia valt de besparing minder hoog uit dan bij andere verenigingen. De verlichting maakt minder branduren, dan waarop de berekeningen gebaseerd zijn. 'We maken maar een deel van het jaar gebruik van de velden. In de winter spelen we in de sporthal', verduidelijkt Gerard de Bruin. Daar komt voor de vereniging nog een ‘nadeel' bij: op het dak van de sporthal liggen al zonnecollectoren. De business case voor de verduurzaming werkt het beste als er in het project zowel zonnepanelen als ledverlichting wordt aangebracht aangezien zonnepanelen een korte terugverdientijd hebben. Toch is er besloten om over te stappen naar ledverlichting. De vereniging en de gemeente hebben daar gezamenlijk een oplossing voor bedacht. Als opdrachtgever kan de verenging gebruik maken van een extra subsidieregeling. 'We willen graag verduurzamen', geeft De Bruin aan. 'Niet alleen de energiekosten vallen lager uit, ook de onderhoudskosten. Een ledlamp kan 20 jaar meegaan.' Voor de spelers was het even wennen. De oude verlichting gaf een gelig licht, de huidige verlichting benadert meer het daglicht. 'Doordat het licht helderder is, wordt alles scherper.' Voor sporters wel prettig, want zo zien ze de bal die gevangen moet worden wel beter aankomen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant