Spijkenisse blijft op het vinkentouw zitten

Sport 405 keer gelezen

Barendrecht - Een straffe wind, de regen kwam soms met bakken naar beneden en behoudens een paar bestuursleden van beide clubs, geen toeschouwers. In deze armetierige en troosteloze ambiance hielden Smitshoek en Spijkenisse elkaar met 1-1 in evenwicht. Beide clubs verzuimden door dat resultaat de sprong te maken naar het linkerrijtje en zijn gedoemd te wachten op een volgende kans om de nog overbrugbare afstand tussen de kop en de staart op de ranglijst in de hoofdklasse A te overbruggen.

Bij een gelijkspel zijn beide trainers ontevreden. ‘We hebben kansen gehad maar niet benut en zij hebben mogelijkheden onbenut gelaten’, reageerde Marco van Rijn de trainer van Spijkenisse laconiek.’Al met al was het een terechte uitslag waarmee Smitshoek en Spijkenisse het moeten doen.’

Spijkenisse begon met de jonge Bryce “BJ” Groenenboom voor de nog geschorste Michael Termijn onder de lat. En, ook met de van jong NEC overgekomen Xander Buitenhek, die hersteld was van een knieblessure in de basis. ‘BJ heeft ons twee keer behoed voor een zeker lijkende treffer van Smitshoek’,  oordeelde Marco van Rijn over zijn doelman. ‘Xander krijgt van mij meer dan een voldoende voor zijn eerste officiële optreden, ook al speelde de conditie hem na een uur voetballen enige parten.’

Stormachtige start
Spijkenisse kwam goed uit de startblokken en maakte van aanvang aan de tegenstander duidelijk uit te zijn op de volle winst. In de vierde minuut waagde Duane Tjen-A-Kwoei een afstandsschot van waaruit de bal ternauwernood werd gekeerd door doelman Stef Doedee. De terug stuiterende bal kwam voor de voeten van Julien Gret die raak schoot doch de treffer werd door de scheidsrechter wegens voordeel uit buitenspel geannuleerd. Vier minuten later kwam het kleinood uit een hoekschop voor het hoofd van Sirano Kartosonto. Het leder miste uit zijn kopbal maar nipt het doel. Smitshoek bleef gelaten onder die waarschuwingsschoten en knokte zich ook voetballend terug in de wedstrijd. Vooral als de oud-beroepsvoetballer Guyon Fernandez in de buurt van het Spijkenisser strafschopgebied opdook, was het alle hens aan dek. In een counter lijkt de thuisclub nog voor rust de score te openen, maar de alerte keeper BJ Groenenboom houdt in een 1 op 1 situatie zijn hoofd koel en blokt het schot met zijn benen. De brilstand bleef echter in tact mede ook, omdat de leidsman twee treffers van de thuisclub vanwege buitenspel terecht afkeurde.

Offensief
Na de thee veroverde Spijkenisse een veldoverwicht en zo rond de zestigste minuut leek het alsof de ontmoeting zich alleen maar op de helft van Smitshoek werd uitgevochten. Maar uit een van de spaarzame uitvallen sloeg voor Spijkenisse het noodlot toe. Wie anders dan Guyon Fernandez, inmiddels 33 jaar uit, speelde door de midden met een een-tweetje de vijandelijke verdediging uit en zette zijn ploeg op een 1-0 voorsprong. Spijkenisse zocht naar de tweede adem om niet zonder een resultaat huiswaarts te hoeven keren. In zijn tweede poging weet, de licht geblesseerde en daardoor niet gestarte Ryan Purvis de achterlijn te halen. De mede ingevallen routinier Michael van Dommelen vond tien minuten voor het eindsignaal uit de voorzet van onze nummer 10 het juiste recept om tenminste een punt mee te nemen. Met een volley bracht de nestor van de ploeg de 1-1 op het scorebord. In een ultieme poging probeert Spijkenisse de gelijke stand nog om te zetten in een overwinning. Dit lukt niet, maar in de 87e minuut redt keeper BJ Groenenboom zijn ploeg door een voor hem stuitende bal uit een vrije trap tot hoekschop te verwerken. Ook deze levert niets meer op en de eindstand wordt derhalve 1-1. Een eindstand waarmee beide trainer eigenlijk geen genoegen namen maar toch mee moeten leren leven.