Afbeelding

Jubileumeditie Shell Eco-marathon Europa in onze regio

Regionaal 143 keer gelezen

Regio - Al drie decennia lang nemen studenten het tegen elkaar op in zelfgebouwde voertuigen tijdens Shell Eco-marathon Europa. Maar liefst zes teams uit regio Zuid-Holland nemen dit jaar deel aan de competitie. Sinds 2012 vertegenwoordigen de teams de provincie Zuid-Holland op eigen gebied. Tijdens deze jubileum editie gaan zij van 21 t/m 24 mei de strijd aan met ruim 4.000 andere studenten. 

Het doel is om zo ver mogelijk te rijden op zo min mogelijk brandstof. Acht vwo-leerlingen van het Hofstad Lyceum in Den Haag vormen dit jaar het team Future Force. Ieder jaar heeft het team een andere formatie en een ander thema. Het thema van dit jaar is "Beyond This World". In het kader van dit thema wordt de auto in de stijl van het universum geverfd. "De competitie draait om innovatie en vernieuwing. Met ons thema willen we aangeven dat we niet alleen aan onszelf en ons voertuig denken, maar ook aan innovaties voor de hele wereld en zelfs het hele universum", zegt Sjahiena Rahmoe van het design team van Future Force. Het middelbareschoolteam Silverbacks Engineering van de International School of The Hague doet dit jaar voor de derde keer mee aan Shell Eco-marathon Europa. Helaas konden ze voorgaande jaren geen geldig resultaat neerzetten, maar daar hopen ze dit jaar verandering in te brengen. "We zijn op dit moment druk bezig met het optimaliseren van ons voertuig. Wij hebben de stuurinrichting verbeterd om de frictie in de bochten terug te brengen en hebben extra testfases in aanloop naar de competitie ingepland. We gaan uit van drie keer is scheepsrecht en verwachten dit jaar een geldige score neer te zetten. We kijken dan ook uit naar de start van de competitie", aldus Thomas David, woordvoerder van het Silverbacks Engineering team. 

Eén van de grote kanshebbers uit Nederland is het Eco-Runner Team uit Delft. Het team bestaat uit twintig gemotiveerde studenten van de Technische Universiteit, waarvan een zestal zelfs hun studie tijdelijk heeft stopgezet om fulltime aan hun Shell Eco-marathon voertuig te kunnen werken. Vorig jaar behaalde het team een tweede plaats, maar ze hopen dit jaar de eerste plek te kunnen bemachtigen. "Vanwege de overstap van achterwielsturing naar voorwielsturing is er een hele nieuwe monocoque ontworpen. We kijken er naar uit om dit jaar met een volledig nieuw voertuig de competitie aan te gaan. We hebben onszelf als doel gesteld om in Rotterdam omgerekend 5.000 kilometer te kunnen rijden op 1 liter brandstof", aldus Jim Hoogmoed, teammanager van het Eco-Runner Team. Team Apollo Delft nam twee jaar geleden voor het eerst deel aan Shell Eco-marathon. Sindsdien zijn ze bezig geweest met de bouwen van een zelf ontworpen motor. De verwachting is dat deze in 2016 volledig operationeel is. Voor de aankomende editie is het team gefocust op de optimalisatie van hun aandrijving door over te stappen op magnetische aandrijving. "We gaan op deze editie testen of een magnetische in plaats van een kettingaandrijving zorgt voor meer efficiëntie. De voornaamste reden is de gewichtsbesparing die hiermee wordt behaald", aldus Martin Kampinga van team Apollo. 

Het doel voor dit jaar is omgerekend 1000 km te rijden op 1 liter. Met hun zelfgebouwde motor willen ze dit doel in 2016 verdubbelen tot 2000 km op 1 liter. Team Aureus Beta doet in de laatste Rotterdamse editie voor het eerst mee aan de competitie. Het team bestaat uit enthousiaste middelbare schoolleerlingen die buiten hun drukke roosters om aan hun auto klussen om deze klaar te maken voor de wedstrijd. Het teammotto is 'wie je kent is belangrijker dan wat je kent'. Hiermee doelt het team op het belang van een groot netwerk voor het bouwen van je eigen voertuig. "Het jonge team maakt graag gebruik van de kennis van anderen. Met een klein budget en geen ervaring in de competitie leek het ons meer dan logisch om te leren van de ervaringen van anderen, zoals vaders, moeders en vrienden met automotive kennis", aldus Jean-Pierre Nelk, begeleider van het team. Team Phidippides van de Hogeschool Rotterdam doet ook in deze jubileumeditie van Shell Eco-marathon Europa weer mee met twee voertuigen. Bij de editie van 2014 kon het team helaas voor beide voertuigen geen geldig resultaat neerzetten. Daar willen ze dit jaar verandering in brengen door studenten van o.a. de opleiding Elektrotechniek te betrekken bij het team. "We zijn dit jaar begonnen met het betrekken van andere opleidingen bij ons team. Iedereen heeft zijn eigen expertise en daar willen we zoveel mogelijk gebruik van maken. Vorig jaar kregen we tijdens de competitie te maken met onverwachte technische problemen die naar alle waarschijnlijkheid met een bredere expertise in de groep beter te ondervangen zijn", aldus Ewoud van Elderen, teammanager Phidippides. 

De competitie en voertuigen
Shell Eco-marathon kent twee types voertuigen, namelijk de Prototype, de meer futuristische voertuigen, en de UrbanConcept voor de meer conventionele voertuigen. Daarnaast hebben de studenten keuze uit zeven verschillende soorten brandstoffen. Benzine, diesel, ethanol en GTL behoren tot de conventionele mogelijkheden. Dit jaar kunnen de teams ook een nieuw conventioneel brandstoftype kiezen, namelijk CNG (compressed natural gas). De alternatieve energiedragers zijn waterstof en elektrisch (met mogelijke ondersteuning van zonne-energie). De resultaten van de voertuigen in de CNG en waterstof categorie worden uitgedrukt in kilometers per m3. Toen Shell Eco-marathon in 2012 naar Nederland kwam, werd de competitie voor het eerst in zijn geschiedenis verreden op een stratencircuit. Een verandering waardoor studenten op de proef werden gesteld of hun technologie toepasbaar is in een stedelijke omgeving. Rotterdam zal na dit jaar afscheid nemen als gastheer van de competitie. Met 21 teams van verschillende universiteiten, hogescholen en middelbare scholen is Nederland één van de best vertegenwoordigde landen tijdens Shell Eco-marathon Europa. Een vierdaags evenement: 

Wat is er te zien?
Shell Eco-marathon is een gratis te bezoeken evenement met een breed aanbod aan activiteiten waarbij energie het middelpunt is. Naast de studentencompetitie zijn er interactieve en educatieve attracties en activiteiten voor jong en oud in het Shell Energy Lab. Bezoekers kunnen zich aanmelden via: www.shellenergylab.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant