Afbeelding
Foto: pixabay.com

Aandacht voor meisjesbesnijdenis

Politiek 1.801 keer gelezen

Om aandacht te vragen voor meisjesbesnijdenis, en vooral om in te zetten op het voorkomen daarvan, werd gisteravond door de PVV, de CU-SGP en LOB een motie ingediend, die een behoorlijke discussie tot gevolg had.

Iedere fractie was het er over eens dat vrouwelijke genitale verminking niet mag plaatsvinden en dat ieder meisje dat van dit lot gered wordt er één is, maar desondanks kon de motie in eerste instantie niet op veel steun rekenen. Pas na een lange schorsing kwam er een tekst waarin alle partijen, inclusief het college, zich konden vinden. Het college is bereid om een actieve rol te nemen in het toezien op de ketenzorg. Wethouder Struijk heeft al contact gehad met het CJG, dat zorgt voor de voorlichting van de professionals. Ook is het college verzocht om een zomeractie zoals de Stichting Pharos in andere provincies uitvoert, te ondersteunen. Bij deze actie wordt er een brief met factsheet gestuurd naar scholen om hen te informeren over de gevaren die meisjes lopen als zij op vakantie gaan naar bepaalde landen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië.

Exacte gegevens ontbreken, maar volgens de GGD zijn er zeven gevallen bekend in de regio Rotterdam-Rijnmond. Daarnaast is er in 2013 een onderzoek geweest waaruit blijkt dat 40 tot 50 meisjes in Nederland een risico lopen als ze naar het buitenland op vakantie gaan. Dat onderzoek wordt dit jaar herhaald.  

De indieners van de motie hopen dat door meer aandacht te schenken aan deze problematiek ook ouders doordrongen gaan worden van het feit dat meisjesbesnijdenis strafbaar is en veel ongewenste gevolgen meebrengt voor een meisje.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant