De gemeente heeft geen bemoeienis met de opvang in het Carlton Hotel. Dat is een afspraak tussen de hotelketen en het COA.
De gemeente heeft geen bemoeienis met de opvang in het Carlton Hotel. Dat is een afspraak tussen de hotelketen en het COA. Foto: Carlton

De stand van zaken rond opvang van vluchtelingen

Politiek 1.052 keer gelezen

In de eerste helft van dit jaar heeft Nissewaard voor 46 vergunninghouders woonruimte gevonden. Dat laat het college weten op vragen van Belang van Nissewaard.

De fractie had vragen gesteld over het aantal personen dat huisvesting had gekregen, naar aanleiding van gepubliceerde cijfers op NU.nl. De gemeente moest het eerste half jaar 49 personen huisvesten; 21 van hen waren al eerder naar Nissewaard gehaald en hadden tijdelijk onderdak gekregen in De Boeg. Administratief waren deze mensen echter op 2021 ‘geboekt’, waardoor de cijfers niet correct waren.

Het college erkent dat de druk op de woningmarkt groot is, maar ze heeft de vergunninghouders die door de Rijksoverheid aan de gemeente gekoppeld worden, aan een woning te helpen. Daarbij wordt samengewerkt met de woningcorporaties en wordt ook rekening gehouden met spreiding van de doelgroep.

Met betrekking tot de huisvesting van 60 Afghaanse vluchtelingen in het Carlton Hotel, laat het college de PVV fractie weten dat deze plaatsing een bevoegdheid van het COA is, die een hotelregeling heeft met de Carlton-keten. De bestuursvoorzitter van het COA heeft de burgemeester ingelicht, die daarna een memo heeft verzonden naar de raad. Nadat de raadsleden het memo hadden ontvangen, is er een persbericht verstuurd en zijn de ondernemers op het bedrijventerrein geïnformeerd. Het is dus niet correct dat de PVV stelt dat de pers eerder op de hoogte was dan de raad.

Burgemeester Van Oosten heeft al eerder op vragen van de PVV laten weten dat het college de contacten met het COA en de staatssecretaris niet verbreekt. Het college zet zich ruimhartig in voor de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne en voldoet verder aan de taakstelling m.b.t. het plaatsen van vergunninghouders. Het college heeft geen wettelijke bevoegdheden inzake de asielopvang, anders dan het aanbieden van een locatie voor noodopvang.

VOOR Nissewaard had vragen gesteld over de plotselinge komst van een aantal Oekraïense kinderen bij De Kameleon. Die kinderen waren bij de directie van de taalschool niet bekend. Uit de antwoorden van het college blijkt dat het gaat om kinderen uit gezinnen die op de Bliekstraat onderdak aangeboden kregen. Het bleek dat er meer kinderen onderwijs nodig hadden, dan eerst gedacht was. Daarover is contact geweest met beleidsmedewerkers van de school, maar waarschijnlijk was de informatie intern nog niet gedeeld. Gezien de nieuwe aanmeldingen en de komst van extra woonunits, is de kans aanwezig dat er weer gekeken gaat worden naar het lesgeven op het Jena Schenkplein, waar vooralsnog gaat de voorkeur van het onderwijs uit naar een reguliere NT2 setting.

Uit de krant

Uit de krant