Afbeelding
Foto: GroenLinks

GroenLinks roept op in mei niet te maaien

Politiek 280 keer gelezen

Het is mei, de wereld warmt weer op na de winter. De meeste insecten komen uit hun winterslaap en gaan opzoek naar voedsel. Helaas staan er niet overal genoeg bloeiende bloemen voor deze insecten. 

Gelukkig zijn er nog de grasvelden waar bloemen als paardenbloemen en madeliefjes bloeien. Plekken waar bijvoorbeeld de bij zijn honger kan stillen. De bij vliegt gelukzalig op de bloemen af voor wat hardnodig voedsel, maar net als hij landt hoort hij een hard geluid, verschikt vliegt hij op en niet veel later is de heerlijke paardenbloem niet meer dan vermalen groen door een grasmaaier. De bij moet opzoek naar een andere bloem om zijn honger te stillen.

Maar zo hoeft het niet te zijn. Op initiatief van Stichting Steenbreek, de Bijenstichting en Flora van Nederland, kunnen wij meedoen aan het wereldwijde initiatief Maai Mei Niet. Heel simpel, in mei maaien we even niet alle grasveldjes op standje paar centimeter maar laat het lekker groeien en bloeien. Begin juni als er meer bloeiende planten zijn kunnen we ons gazon weer strak maaien. Aan dit initiatief doen nu al 11 gemeenten mee, GroenLinks Nissewaard wil dat ook de gemeente Nissewaard zich aansluit bij de initiatief. Fractievoorzitter Vera Bik: ‘Insecten hebben het al moeilijk in onze versteende samenleving, door een maand niet te maaien kun je 10 keer meer bijen aantrekken, is in Groot-Brittannië gebleken. Waarom zouden we zo iets simpels niet doen voor dieren die zo belangrijk zijn voor onze natuur en onze voedselvoorziening? Uiteraard moeten sportvelden gemaaid worden, maar het wordt tijd dat wij als gemeente kritischer kijken naar hoe wij omgaan met ons groen en hoe wij biodiversiteit kunnen verbeteren. Dit houdt ook in dat wij anders gaan kijken naar wat onkruid is en naar wat eigenlijk gewoon natuur is.’

De fractie van GroenLinks gaat hier in de commissievergadering van 12 mei vragen over stellen aan het college. Ook particulieren kunnen aan dit initiatief mee doen, dus het gras in de tuin van Vera zal eind deze maand een stuk langer zijn dan normaal.

Uit de krant