Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Raadsleden lopen weg bij ‘verantwoordingsdebat’

Politiek 829 keer gelezen

Spijkenisse - Donderdagavond vond er een themabijeenkomst plaats over het verantwoordingsdocument van het college van Nissewaard over de resultaten van de afgelopen vier jaar.  De avond die plaatsvond op verzoek van CDA en LOB had als doel vragen te stellen over zaken die de afgelopen vier jaar al dan niet zijn gerealiseerd en was dit keer, in tegenstelling tot andere themabijeenkomsten, ook te beluisteren door inwoners.

De collegeleden gaven een korte presentatie over zaken die binnen hun portefeuille vielen en er werd een video getoond. Vervolgens was het aan de aanwezige raadsleden om vragen te stellen. Oppositiepartijen geven op social media aan dat ze het gevoel hadden dat ze figuurlijk monddood gemaakt werden, omdat er geen microfoons op de tafels stonden en ze moesten wachten tot de voorzitter van de avond met de microfoon langs kwam. 

LOB en CDA vroegen aandacht voor o.a. de armoedebestrijding, het bouwen, het betrekken van bewoners. Ook legde ze verbanden tussen opmerkingen van leden van het college en de verschillende verkiezingsprogramma. Zo is het college teleurgesteld over het aantal gerealiseerde tiny houses en had men daar graag meer van gerealiseerd, zeker omdat daar behoefte aan is. ‘In het verkiezingsprogramma van de VVD lezen we dat men direct wil stoppen met deze (hipster) onzin’, zegt Sip van der Weg. ‘Een ander opvallend punt: het college is zeer positief over de verbeterde dienstverlening aan de inwoners, maar in het verkiezingsprogramma van de PvdA lezen we dat men een einde wil maken aan de cultuur van wantrouwen jegens bewoners. Desgevraagd herkende het college zich niet in de geschetste cultuur van wantrouwen.’ Door tijdsgebrek konden er geen vragen gesteld worden over de gasboringen, de locatie waar de windmolens moeten komen in combinatie met het aantal windmolens en de problematiek rond de beschikbaarheid van openbaar vervoer met de inzet van kleinere bussen op de trajecten van de niet rendabele lijnen. 

De raadsleden voor Nissewaard Lokaal gingen ervan uit dat er deze avond ook een discussie mogelijk was. ‘Bepaalde partijen willen discussiëren over het document omdat zij wat punten van kritiek hadden. Dat mocht niet tijdens een raadsvergadering, maar als alternatief werd deze themabijeenkomst gehouden’, geeft Chris Hottentot aan. ‘Maar nu kregen we te horen dat statements niet toegestaan waren. Tja, dan kan je niet echt een kritisch geluid laten horen, terwijl dat je taak is als raadslid. Het controleren van het gemeentebestuur en toetsen of ze zich een beetje aan hun beloftes hebben gehouden en ook wat ze niet hebben opgepakt en dat becommentariëren. Maar dit werd dus tegengehouden, want deze bijeenkomst was geen debat. Dat is raar als je eerder beloofd hier de discussie te voeren. Dus dat is dat verantwoordingsdebat. Een debat waarin het gemeentebestuur verdedigt wat het wel en niet heeft gedaan. En ja, als je dan een debat blokkeert, dan houdt het op. Dus ja, als je dan geen discussie kunt voeren over een document wat het gemeentebestuur allemaal gedaan heeft en alleen maar braaf mag meeklappen voor de successen, dan pas ik ervoor. En met mij, mijn fractie.’ 

De raadsfractie van Nissewaard Lokaal verliet dan ook demonstratief de zaal, gevolgd door Peter van der Velden van Belang van Nissewaard. Die laatste zegt zich zorgen te maken over het democratische gehalte in de gemeente omdat hem donderdag opnieuw de mond werd gesnoerd toen hij de kwestie Barnisse wilde aankaarten. ‘De afgelopen vier jaar is het regelmatig voorgekomen dat mij het woord ontnomen werd als ik kritische vragen wilde stellen aan het college. En juist deze avond had ik gehoopt om eens een duidelijk en transparant antwoord te krijgen.’

Het college laat weten dat het de normale gang van zaken is bij een themabijeenkomst dat er een presentatie gehouden wordt waarna er vragen gesteld kunnen worden. Het onderwerp was het coalitieakkoord en wat daarvan is bereikt de afgelopen vier jaar. Dit was ook het kader. Een debat vindt plaats in een raadsvergadering.


Tot een echt debat is het dus niet gekomen, maar het levert wel voldoende stof op voor de verkiezingsdebatten. De verkiezingen zelf zullen dan de echte graadmeter zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant