Afbeelding
Foto: pixabay.com

Nissewaard Lokaal wil inwonende volwassen kinderen voor minima mogelijk maken

Politiek 335 keer gelezen

Nissewaard Lokaal wil dat het mogelijk wordt dat volwassen kinderen van minima langer thuis kunnen blijven wonen, zonder dat deze gekort worden op hun uitkering. De partij ontvangt signalen van inwoners die hun kind letterlijk op straat moeten zetten vanwege deze bijstandsnorm. Nissewaard Lokaal vindt deze norm, de zogeheten kostendelersnorm, onrechtvaardig in deze tijd van woningnood. Al eerder besteedde het TV-programma Kassa aandacht aan dit probleem.

Kinderen worden geacht mee te betalen aan het onderhoud, waardoor de uitkeringsgerechtigde wordt gekort op de uitkering. Vaak zijn deze kinderen daartoe nog niet in staat vanwege bijvoorbeeld een studie. Bovendien is het voor veel kinderen ook nog eens lastig door de hoge huizenprijzen en de lange wachtlijsten voor een sociale huurwoningen om op zichzelf wonen. Bij familie of vrienden kunnen deze kinderen vaak ook niet terecht. Nissewaard Lokaal wil daarom dat de gemeente als proef de norm verhoogd naar 28 jaar in plaats van 21 jaar.

In de commissie Sociaal Domein vroeg Nissewaard Lokaal raadslid Fred Seker al aan VVD-wethouder Igor Bal hoeveel gezinnen in Nissewaard worden getroffen door deze zogeheten kostendelersnorm. Bal gaf aan dat er op dit moment 258 gezinnen binnen de gemeente Nissewaard met deze kostendelersnorm te maken hebben. Daarnaast gaf hij aan dat de gemeente daar waar nodig maatwerk levert, maar tot nu toe een afwachtende houding aanneemt, omdat het Rijk hier ook mee bezig is.

Voor Nissewaard Lokaal is dit niet genoeg. De partij vreest dat de groep veel groter is dan 258, omdat er ook mensen zijn die dit probleem niet aan de kaak durven te stellen uit angst gekort te worden. Daarom vraagt Nissewaard Lokaal in een motie om net als de steden Groningen, Tilburg en Rotterdam een proef starten door de leeftijd voor één jaar te verhogen naar 28 jaar. Na de proef moet er een besluit worden genomen of deze maatregel wordt voortgezet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant