Hogere huizenprijzen hebben invloed op de ozb.
Hogere huizenprijzen hebben invloed op de ozb. pixabay

Gemeentebelasting stijgt met 1,8 procent

Politiek 331 keer gelezen

Bij de meeste inwoners valt deze dagen de rekening van de gemeentebelasting op de mat. ONS stelt altijd dat de gemeentebelasting met niet meer dan het inflatiepercentage verhoogd mag worden. ‘Een belofte die we al meer dan 25 jaar waarmaken en ook dit jaar weer. Een stijging van slechts 1,8 procent. Maar veel inwoners zullen naar hun rekening kijken en zien toch dat deze hoger of lager uitvalt. ONS krijgt van enkele inwoners vragen hierover en het vraagt ook om uitleg.’ 

Het verschil wordt grotendeels veroorzaakt door twee zaken. De stijging van de waarde van de woning en het wegvallen van de compensatie voor de geheven precariobelasting. Hieronder een uitleg hoe de aanslag tot stand komt.

Elk jaar stelt de gemeenteraad in december de verhoging vast van de belastinginkomsten voor de gemeente, de zogenaamde ozb-belasting. Dit jaar is besloten de inkomsten met slechts 1,8 procent te verhogen. Dit gaat dus over wat de gemeente extra binnenkrijgt ten opzichte van het vorige jaar om de inflatie of gestegen lonen en prijzen te kunnen opvangen. Dit is nodig om hetzelfde te kunnen doen aan uitgaven als het jaar ervoor en niet te hoeven bezuinigen. De huizenprijzen zijn het afgelopen jaar zo hard gestegen dat de gemeente het ozb-tarief heeft verlaagd om juiste bedrag als gemeentebelasting op te halen. Het ozb-tarief is met zo’n 9 procent verlaagd. 

Echter doordat de huizenprijzen zich niet in elke straat gelijk ontwikkelen, kunnen er grote verschillen ontstaan tussen wijken en huizen waar de waarde harder is gestegen dan bijvoorbeeld gemiddeld. Dus voor de ene bewoner kan de rekening hoger uitvallen en voor de andere bewoner lager. Voor de gemeente blijft echter dat er niet meer binnenkomst dan die extra 1,8 procent.

Wat ook nog meespeelt is dat ieder huishouden de afgelopen jaren geld heeft teruggekregen van de gemeente via de gemeentelijke belasting ter compensatie van een hogere aanslag van Evides en Stedin. Dit is een bedrag van zo’n 30 euro per jaar. Die hogere rekening van Evides en Stedin werd voor een deel veroorzaakt door de doorberekening van de precariobelasting op leidingen en kabels. Een belasting die een gemeente die bedrijven oplegt. Dit bedrag was ook zo’n 30 euro per jaar. Door een motie van ONS is bepaald dat huishoudens die 30 euro gecompenseerd moesten krijgen via de gemeentelijke belasting. De heffing op kabels en leidingen is sinds dit jaar niet meer mogelijk door gemeenten. Evides en Stedin hoeven dit dus ook niet meer door te berekenen op hun rekening naar de gebruiker en de gemeente hoeft die 30 euro dus ook niet meer te compenseren.

Het is best een ingewikkeld verhaal, maar het verklaart wel de schommelingen in het bedrag aan de gemeentelijke belasting die bij de inwoners op de mat valt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant